Δεν αποδέχεται πλέον Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η ΕΔΕΚ

Ως σκλήρυνση της γραμμής της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό ερμηνεύεται η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, την Κυριακή, σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί να αποδεχθεί τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ούτε ως ονοματολογία, ούτε ως περιεχόμενο της λύσης του κυπριακού». Το κόμμα υποστηρίζει νέα πολιτική, βασισμένη σε 10 παραμέτρους.

Ως σκλήρυνση της γραμμής της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό ερμηνεύεται η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, την Κυριακή, σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί να αποδεχθεί τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ούτε ως ονοματολογία, ούτε ως περιεχόμενο της λύσης του κυπριακού».

Συγκεκριμένα, η απόφαση, που στηρίχθηκε στην εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου και στην τοποθέτηση του νέου προέδρου του κόμματος Μαρίνου Σιζόπουλου, αναφέρει: «Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) ούτε ως ονοματολογία, ούτε ως περιεχόμενο της λύσης του κυπριακού». Η Ομοσπονδία, αναφέρει η απόφαση, «δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Διζωνικότητα και πολύ περισσότερο με τη Δικοινοτικότητα».

Επισημαίνεται ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο πρώην υπουργός και τέως ευρωβουλευτής του κόμματος Σοφοκλής Σοφοκλέους υπενθύμισε ότι στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 η ΕΔΕΚ δια του τότε προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου συμφώνησε με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ομόφωνα επαναβεβαίωσε «την εμμονή του σε εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Στην απόφαση της Κ.Ε. αναφέρεται ότι «η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με το περιεχόμενο που τείνει να προσλάβει, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο σχέδιο Ανάν, αλλά και με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, οδηγεί στο διαχωρισμό, περιορίζει τη συνεργασία, αναπτύσσει αποσχιστικές τάσεις και καταλήγει σε μια ιδιότυπη διχοτόμηση. Προστίθεται ακόμη ότι η ΔΔΟ «είναι ρατσιστική, προάγει τον εθνοτικό και συνάμα τον κοινοτικό διαχωρισμό και είναι αντιδημοκρατική, διότι εξισώνει τη μειοψηφία με την πλειοψηφία».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα «υποστηρίζει μια νέα πολιτική», που θα βασίζεται σε 10 παραμέτρους:

1.Ο διακοινοτικός διάλογος να αφορά την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Η Κυπριακή Δημοκρατία να απαιτήσει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με σωστή σύνθεση που θα συζητήσει τη διεθνή πτυχή, δηλ. την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, των εποίκων, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

2.Καθορισμός ενιαίας Εθνικής πολιτικής για αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού. Σύσταση και λειτουργία σε μόνιμη βάσιμη δεξαμενής σκέψης από εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο για τη συμβολή στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής.

3.Μονομερή τερματισμό της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας μέχρι να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ το Σεπτέμβριο του 2005.

4.Αίτημα προς την ΕΕ για λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας λόγω της μη συμμόρφωσης της προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, καθώς και για τη συνεχιζόμενη κατοχή ευρωπαϊκών εδαφών στην Κύπρο.

5. Σωστή προετοιμασία για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

6. Ετοιμασία περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Ε.Σ. του Σεπτεμβρίου 2009. Κατάθεση στον ΟΗΕ και την ΕΕ με παράλληλο αίτημα να τοποθετηθούν εάν και κατά πόσο οι αρχές αυτές βρίσκονται εντός ή εκτός των αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.

7.Ίδρυση φορέα για την προστασία των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές και αποτροπή προσφυγής στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων. Νομική μελέτη για τη δυνατότητα κήρυξης παράνομων τόσο της επιτροπής αποζημιώσεων που λειτουργεί στα κατεχόμενα, όσο και των μέχρι σήμερα αγοραπωλησιών που έγιναν από την Τουρκία.

8.Αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων που διαμορφώθηκαν με την ανακάλυψη των Υδρογονανθράκων και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με γειτονικές χώρες με στόχο τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την Αν. Μεσόγειο.

9.Αμεση υλοποίηση της συμφωνίας του Καΐρου για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Αιγύπτου

10.Εγκατάλειψη της μονόπλευρης εξωτερικής πολιτικής και ενίσχυση των σχέσεων με παραδοσιακά συμμαχικές χώρες, όπως η Ρωσία.

Στην ομιλία του ο κ. Σιζόπουλοςτόνισε ότι η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί ως νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων δημιουργεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» και ότι υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης συνεννόησης, με την προϋπόθεση ότι «θα μπορέσει να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό και απόλυτο έλεγχο της Αγκυρας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk