Υεμένη: Η εξόριστη κυβέρνηση ζητεί την επέμβαση διεθνών δυνάμεων

Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «επέμβει το ταχύτερο με χερσαίες δυνάμεις για να σώσει» τη χώρα, «ειδικά τις πόλεις Αντεν και Τάιζ», με επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επιδόθηκε χθες Τετάρτη.

Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης, ο έκπτωτος πρόεδρος της οποίας έχει διαφύγει στη Σαουδική Αραβία, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει με χερσαίες επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστούν οι αντάρτες Χούτι. Η επιστολή στον ΟΗΕ για χερσαία επέμβαση έρχεται ενώ κορυφώνοται οι συνομιλίες για ειρηνική διέξοδο.

Η σύρραξη έχει γίνει σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και σε ξένο έδαφος, με το Ριάντ να επεμβαίνει υπέρ του έκπτωτου προέδρου και την Τεχεράνη να υποστηρίζει του αντάρτες Χούτι.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ Χάλεντ Αλγεμένι και η οποία διέρρευσε σε όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, θα μπορούσε να προσφέρει την απαιτούμενη διεθνή νομική κάλυψη για μια χερσαία στρατιωτική επέμβαση.

Συμμαχία εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είχε ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούτι στις 26 Μαρτίου, πριν συμπληρωθούν 48 ώρες αφότου η κυβέρνηση της Υεμένης είχε ειδοποιήσει το ΣΑ του ΟΗΕ με επιστολή της —την 24η Μαρτίου— πως ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από αραβικά κράτη του Κόλπου.

Οι αντάρτες Χούτι, που ήδη είχαν πάρει τον έλεγχο της Σαναά, είχαν ωστόσο προελάσει στη συνέχεια σε συνοικίες Άντεν, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, επεκτείνοντας τον έλεγχό τους στην πόλη, η τύχη της οποίας θεωρείται κρίσιμη για την έκβαση του εμφυλίου πολέμου.

«Βάρβαρες παραβιάσεις»

Η επιστολή που επιδόθηκε στο ΣΑ καλεί παράλληλα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγράψουν τις «βάρβαρες παραβιάσεις εναντίον ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού». Κατηγορεί τους Χούτι ότι δολοφονούν αμάχους και εμποδίζουν το έργο των γιατρών, των νοσοκόμων και των τραυματιοφορέων.

Στις μάχες σε όλη την Υεμένη χθες Τετάρτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 120 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 40 που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το Αντεν με πλεούμενο που επλήγη από οβίδες των σιιτών ανταρτών, σύμφωνα με εργαζόμενους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι Χούτι, καθώς και δυνάμεις που ανήκαν ως τώρα στον στρατό, δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και πολεμούν στο πλευρό των σιιτών, πολιορκούν το Αντεν επί εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να τερματίσουν κάθε αντίσταση στην πόλη όπου ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι είχε εγκαταστήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα την κυβέρνησή του πριν αναγκαστεί να καταφύγει στο Ριάντ.

«Η κυβέρνηση», προστίθεται στην επιστολή, «θα μετέλθει όλων των μέσων προκειμένου να προσαχθούν οι Χούτι και οι δυνάμεις οι οποίες είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk