Ένα νέο θεσμό με τίτλο «Πράξις Αρχαίου Δράματος: 1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων» διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από την Τετάρτη 6 Μαΐου ως την Κυριακή 10 Μαΐου, στην Αρχαία Ολυμπία. Ο θεσμός απευθύνεται σε ολόκληρη τη εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας, της ομογένειας και του εξωτερικού, με πολλαπλούς στόχους και οφέλη τόσο για τους μαθητές/σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς όσο και για τη χώρα και την Αρχαία Ολυμπία.

Η Αρχαία Ολυμπία, ως ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους τόπους παγκοσμίως θα φιλοξενήσει το Προσκήνιο καθώς διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές μιας και έχει μεγάλη εμπειρία διοργάνωσης και υποδοχής διεθνών γεγονότων.
Η δράση με επίκεντρο το αρχαίο δράμα αποτελεί την κορύφωση του σύνθετου προγράμματος του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα», το οποίο εντάσσεται στην πράξη «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα» της Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013.
Στην πορεία προς το «1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων» έχουν διοργανωθεί ήδη ένα Διεθνές Φόρουμ για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση και έξι σεμινάρια/ εργαστήρια σε Αθήνα, Λήμνο, Κρήτη, Ορεστιάδα, Παξούς και Αμαλιάδα ενώ δημιουργείται ειδικός διαδικτυακός τόπος και παραγωγή δίγλωσσου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που ανακεφαλαιώνει το σύνολο των δράσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Στην δράση θα συμμετέχουν έντεκα θεατρικές ομάδες, επτά από την Ελλάδα και τέσσερις από το εξωτερικό, που είτε παρακολούθησαν τα σχετικά εργαστήρια που προσφέρει το πρόγραμμα ενισχύοντας την προετοιμασία της παράστασής τους, είτε έχουν προετοιμάσει ανεξάρτητα παράσταση αρχαίου δράματος το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.
Η δράση θα ανοίξει την Τετάρτη 6 Μαΐου με το εικαστικό δρώμενο «Στο σταθμό της Αρχαίας Ολυμπίας». Ακολουθεί η παράσταση της «Εκάβης» του Ευριπίδη από το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας, από την θεατρική ομάδα του σχολείου που δημιουργήθηκε, με πρόταση των μαθητών το 2012, και η διασκευή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή με τίτλο «Σε κάποιο νησί…Αντιγόνη» από το γυμνάσιο Θεοσκέπαστης από την Πάφο, της Κύπρου.
Την Πέμπτη 7 Μαΐου, οι «Πέρσες» του Αισχύλου παρουσιάζονται από το Canakkale University της Τουρκίας. Το τμήμα θεάτρου του πανεπιστημίου λειτουργεί περισσότερο από δεκατρία χρόνια. Η υπεύθυνη καθηγήτρια δουλεύει απαραιτήτως με ένα κλασικό ελληνικό έργο σε κάθε τάξη. Ακολουθεί η θεατρική ομάδα κωφών «Τρελά Χρώματα» με μια σύνθεση αποσπασμάτων από τραγωδίες με τίτλο «Από το Σκοτάδι στο Φως». Η θεατρική ομάδα αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα που αφουγκράζονται τις αισθήσεις του θεάτρου, ξεγλιστράνε από εμπόδια επικοινωνίας και εξερευνούν μέσα από την τέχνη τον δικό τους κόσμο. Η ημέρα κλείνει με την προβολή της ταινίας «Τρωάδες» του Μιχάλη Κακογιάννη.
Την Παρασκευή 8 Μαΐου το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (University of Oxford) παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, θέλοντας να αντιστρέψει την αντίληψη ότι είναι δύσκολο ο σύγχρονος θεατής να διεισδύσει σε ένα είδος θεάτρου που έχει αρχαία προέλευση. Ακολουθεί το γυμνάσιο Παξών με την «Ελένη» του Ευριπίδη, μια πρόκληση, όπως λένε, καθώς η θεατρική ομάδα δεν είχε εμπειρία σε παράσταση αρχαίας τραγωδίας, το γενικό λύκειο Επισκοπής του Ηρακλείου Κρήτης με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, το 1ο Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας, ένα σχολείο που έχει συνεχή παρουσία τα τελευταία χρόνια στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή ενώ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου» (1926-1970)».
Το Σάββατο 9 Μαΐου θα παρουσιαστεί η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, η «Άλκηστις» του Ευρυπίδη από το Γενικό Λύκειο Περιστερίου, με μια διαφορετική σκηνοθετική προσέγγιση, όπου μέλη του χορού μεταμορφώνονται σε ήρωες ή όλοι μαζί υποδύονται έναν ήρωα ώστε οι μαθητές να δράσουν συλλογικά απεκδυόμενοι το ήθος του «πρωταγωνιστή» και η «Εκάβη» του Ευριπίδη από την θεατρική ομάδα του τμήματος Επιστήμης, Τροφίμων και Διατροφής του πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου δημιουργήθηκε το 2013 και αποτελείται από δώδεκα άτομα. Η παράσταση του αρχαίου δράματος προέκυψε ύστερα από πρόταση για συμμετοχή στο φεστιβάλ της Σικελίας.
Στο πλαίσιο της δράσης, θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η προβολή του ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζουλιάτη «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου» (1926-1970)», με παρουσία του σκηνοθέτη και της ταινίας «Τρωάδες» από τη τριλογία του Μιχάλη Κακογιάννη, θα λειτουργεί έκθεση κουστουμιών και φωτογραφίας από τα γυρίσματα και στιγμιότυπα των ταινιών από την τριλογία «Ιφιγένεια», «Ηλέκτρα» και «Τρωάδες» από την «Τριλογίας» του Κακογιάννη και θα υπάρχει μια εικαστική εγκατάσταση του γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας με τίτλο «Στο σταθμό της Αρχαίας Ολυμπίας» με αφορμή ήρωες αρχαίων ελληνικών έργων, συμβολίζοντας το αέναο ταξίδι των αρχαίων ελληνικών έργων, τη συνάντηση με τους νέους δημιουργούς και τον συνεχή διάλογο μαζί τους.
Όλες οι παραστάσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο ανοιχτό Θέατρο Δάσους Δρούβα και σε περίπτωση βροχής θα μεταφερθούν στο ειδικά διαμορφωμένο Κλειστό Γυμναστήριο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Γιώτα Φλώρου
Περισσότερες πληροφορίες 210-3418551 (Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-13.00)
E-mail: info@mcf.gr