Στο στόχαστο της δικαιοσύνης μπαίνει η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, σχετικά με τους δράστες της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στο εβραϊκό κέντρο του Μπουένος Άιρες, το 1994.
Για την ίδια υπόθεση, ο νεκρός εισαγγελέας Νίσμαν φέρεται να ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε ένταλμα σύλληψης.
Με την κίνησή του αυτή, ο εισαγγελέας Χεράρδο Πολισίτα, αποφάσισε να «πιάσει» την υπόθεση από το σημείο που την άφησε ο Νίσμαν, τουλάχιστον έως ένα βαθμό, καθώς για την ώρα δεν προτίθεται να καλέσει την Φερνάντες για κατάθεση.
Ο Νίσμαν επρόκειτο να καταθέσει στο Κογκρέσο τα επιχειρήματά του που θα αποδείκνυαν -όπως ο ίδιος υποστήριζε- ότι η πρόεδρος παρεμπόδισε την έρευνα για την εμπλοκή του Ιράν στην βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού κέντρου (ΑΜΙΑ) το 1994 κατά την οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι.
Ο εισαγγελέας βρέθηκε νεκρός λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη κατάθεσή του. Το διαμέρισμά του ήταν κλειδωμένο με το κλειδί στην πόρτα.
Η τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό κέντρο της αργεντινής πρωτεύουσας (στη χώρα ζει μια από τις πολυπληθέστερες εβραϊκές κοινότητες του κόσμου) εξακολουθεί να συγκλονίζει, αλλά και να βασανίζει την χώρα, δεδομένου ότι κανείς δεν έχει ακόμα καθίσει στο εδώλιο.
Το 2004 ο τότε πρόεδρος της χώρας (σύζυγος της νυν προέδρου) διόρισε τον εισαγγελέα Νίσμαν ως αρμόδιο να ερευνήσει τα γεγονότα. Ο Νίσμαν κατηγορούσε το Ιράν ότι κρυβόταν πίσω από την επίθεση, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος συγκεκριμένων ιρανών αξιωματούχων. Το Ιράν αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη.
Πριν από δύο χρόνια, η νυν πρόεδρος πέρασε από το Κογκρέσο νόμο, ο οποίος προέβλεπε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα συμμετείχαν αξιωματούχοι από την Αργεντινή και το Ιράν. Στόχος, η διερεύνηση της υπόθεσης, η ανάκριση των υπόπτων επί ιρανικού εδάφους.
Η συμφωνία αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αντιπολίτευσης, αλλά και της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα. Αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματική, ενώ ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ αφού ούτε το Ιράν την ενέκρινε.
Ο εισαγγελέας Νίσμαν υποστήριζε ότι διέθετε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Έκτορ Τίμερμαν παρεμπόδισαν την προώθηση της υπόθεσης, προκειμένου να εξασφαλίσουν εμπορικές συμφωνίες με το Ιράν.
Ο θάνατός του Νίσμαν προκάλεσε κύματα διαμαρτυρίας στην Αργεντινή, τα οποία είχαν ως αφετηρία τα κοινωνικά δίκτυα.
Οι έρευνες σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του συνεχίζονται. Τις τελευταίες ημέρες ενίσχυθηκε η θεωρία της αυτοκτονίας, ενώ στο διαμέρισμά του βρέθηκε γενετικό υλικό και ενός ακόμα ατόμου, το οποίο ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.
«Πρόκειται για κίνηση αποσταθεροποίησης» ήταν το σχόλιο του γγ της προεδρίας, Ανίμπαλ Φερνάντες, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του εισαγγελέα.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η κίνηση δεν έχει νομική αξία και ότι το μόνο που προκαλεί είναι «φασαρία» στην κοινωνία.