Σε αδιέξοδο παραμένει η Υεμένη μετά την παραίτηση του προέδρου

Σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Σαναά, στον απόηχο της πορείας διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας τους στην πρωτεύουσα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο πρόεδρος Χάντι παραιτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη διαπίστωση ότι η Υεμένη είναι «σε πλήρες αδιέξοδο» με τους Χούτι να έχουν καταλάβει το προεδρικό μέγαρο.

Σιίτες πολιτοφύλακες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν την έναρξη διαδήλωσης μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Σαναά, στον απόηχο της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας τους στην πρωτεύουσα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχουν τραυματίες ανάμεσα στους διαδηλωτές, ενώ έγιναν αρκετές συλλήψεις από αυτούς τους σιίτες πολιτοφύλακες, τους Χούτι. Δεν υπάρχει επί του παρόντος ακριβής απολογισμός των επεισοδίων.

Οι πολιτοφύλακες επιτέθηκαν επίσης σε δημοσιογράφους εμποδίζοντάς τους να μαγνητοσκοπήσουν τη φυγή δεκάδων διαδηλωτών, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Οι Χούτι έχουν αυξήσει την ένοπλη παρουσία τους στην περιοχή του Πανεπιστημίου της Σαναά για να αποτρέψουν κάθε νέα συγκέντρωση.

Η κατάληψη από τους πολιτοφύλακες Χούτι καίριων θέσεων στην πρωτεύουσα, όπου μπήκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, ήταν η αιτία της παραίτησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Παράλληλα, αναβλήθηκε η έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία.

Ο 69χρονος Χάντι, στην προεδρία από το 2012, παραιτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη διαπίστωση ότι η Υεμένη είναι «σε πλήρες αδιέξοδο» με τους Χούτι να έχουν καταλάβει το προεδρικό μέγαρο και να αυξάνουν την επιρροή τους στη Σαναά.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk