Η Βρετανία πρωταθλήτρια στις παρακολουθήσεις πολιτών στο Διαδίκτυο

Η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι μία από τις χειρότερες ως προς την επιτήρηση και την κατασκοπεία των πολιτών στο Διαδίκτυο, δήλωσε ο σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ιστό (world wide web).

Η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι μία από τις χειρότερες ως προς την επιτήρηση και την κατασκοπεία των πολιτών στο Διαδίκτυο, δήλωσε ο σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ιστό (world wide web).
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πολύ χαμηλές επιδόσεις στον Δείκτη Web (Web Index) που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο από το Ιδρυμα World Wide Web του σερ Τιμ.
Η Βρετανία βρίσκεται μπροστά από χώρες που είναι διαβόητες για τον περιορισμό της ελευθερίας του Διαδικτύου, αλλά πολύ χαμηλότερα στις περισσότερες άλλες μετρήσεις.
Ο Δείκτης Web κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο, όταν ο σερ Τιμ δήλωσε ότι το Διαδίκτυο είναι λιγότερο ελεύθερο, ασφαλές και ίσο από ποτέ. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι η δύναμή του χρησιμοποιείται για να «συγκεντρώνεται περαιτέρω οικονομική και πολιτική εξουσία στα χέρια των λίγων», ανέφερε η έκθεση.
Συνολικά, η Βρετανία ήρθε τέταρτη στον Δείκτη Web. Αλλά βρίσκεται στην 21η θέση στην κατάταξη για ένα «ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο», μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας μια καθοδική τάση για την ελευθερία του Διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα πήγε ακόμη χειρότερα σε ορισμένους από τους ειδικούς τρόπους μέτρησης της ασφάλειας του διαδικτύου. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται 36ο στον κόσμο, μία θέση πριν από την τελευταία στην Ευρώπη, που την κατέχει η Τουρκία, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Αλλά μια νέα έκθεση του Ιδρύματος World Wide Web επαινεί την βρετανική κυβέρνηση για την δαφάνεια των δεδομένων της στο Ιντερνετ. Σε αυτή την κατάταξη η Βρετανία κατέχει την πρώτη θέση.
Ο άνθρωπος, που συνελήφθη ως χάκερ όταν σπούδαζε Φυσική στην Οξφόρδη στα μέσα της δεκαετίας του ’70, είχε από την πρώτη στιγμή που έφτιαξε τον δικό του υπολογιστή, με μοναδικά υλικά παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα εργαλείο συγκόλλησης, ένα όνειρο: οραματιζόταν ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών, ταχύτερα και αποκεντρωμένο -ανεξάρτητο από την πλατφόρμα κάθε υπολογιστή, πολύγλωσσο, χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και χρονικές καθυστερήσεις.
Ερευνητής σήμερα στο ΜΙΤ και πρόεδρος του W3C (Κοινοπραξία World Wide Web), ο σερ Τιμ λέει ότι σε γενικές γραμμές είναι ευχαριστημένος από την εξέλιξή της «ιδέας» του.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk