Προέρχεται από την πίεση των άγουρων σταφυλιών και ξεχωρίζει για την αναζωογονητική οξύτητα αλλά και την ελαφριά γλυκύτητα της γεύσης της. Παρασκευάζεται στο Κτήμα Λυραράκη στην Κρήτη και είναι κατάλληλη για τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική αλλά και την παρασκευή κοκτέιλ, επειδή προσδίδει φρεσκάδα και αρωματική επίγευση. Είναι το ιδανικό μέσο όξυνσης στο μαγείρεμα, τέλειο για όλα τα γεύματα που απαιτούν σαν ταίρι το κρασί, αφού έχει κοινή ρίζα με αυτό (Οινοποιείο Λυραράκη: Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 741482, www.lyrarakis.gr και σε επιλεγμένα παντοπωλεία).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.