Ηνωμένες Πολιτείες – Ευρώπη σε κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας

Στο πλευρό της Γαλλίας και όλων των ευρωπαίων εταίρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο πλευρό της Γαλλίας και όλων των ευρωπαίων εταίρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη Γαλλία να αποδώσει τη δικαιοσύνη που χρειάζεται» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ξέρω ότι ο Ντέιβιντ (Κάμερον) αισθάνεται όπως εγώ όταν δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τη Γαλλία και ότι οι χώρες μας θα συνεργαστούν για να εμποδίσουν τις επιθέσεις και να διαλύσουν αυτά τα τρομοκρατικά δίκτυα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ρωσίας, ο Ομπάμα είπε ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο συμφώνησαν να διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της μέχρι να σταματήσει την επιθετικότητά της απέναντι στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι επίσης αναγκαίο «να στηρίξουμε την Ουκρανία στην προσπάθειά της να εφαρμόσει σημαντικές οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα και ο Κάμερον δήλωσαν ότι τάσσονται εναντίον της υιοθέτησης νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, «σε αυτό το στάδιο».

«Δεν υπάρχει κανένα καλό επιχείρημα για να υπονομεύσουμε, να υποσκάψουμε τις διαπραγματεύσεις, μέχρις ότου ολοκληρωθούν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το Κογκρέσο θα πρέπει να κάνει υπομονή» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενες νέες κυρώσεις «θα θέσουν σε κίνδυνο την πιθανότητα να βρεθεί μια διπλωματική λύση σε ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα εθνικής ασφαλείας που έπρεπε να έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και καιρό».

«Παραμένουμε πλήρως αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα» είπε από την πλευρά του ο Κάμερον.

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχουν περιθώριο έως την 1η Ιουλίου για να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία.

ΗΠΑ και Βρετανία δημιουργούν «πυρήνες» κυβερνοάμυνας

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο BBC από την Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη. Δημιουργούνται «πυρήνες στον κυβερνοχώρο» για την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών και την προσομοίωση επιθέσεων για τον έλεγχο του αμυντικού μηχανισμού οργανισμών όπως οι τράπεζες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με επίκεντρο την οικονομία και την ασφάλεια και αργότερα εντός της ημέρας αναμένεται να συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Διαθέτουμε κυβερνοάμυνες τεραστίων δυνατοτήτων, διαθέτουμε την τεχνογνωσία κι αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να συντονιστούμε, όπως και πρόκειται να πράξουμε, να δημιουργήσουμε πυρήνες στον κυβερνοχώρο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την ανταλλαγή πληροφοριών» δήλωσε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στο BBC.

Η συνεργασία ανάμεσα στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ και στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει την προσομοίωση από κοινού ασκήσεων κυβερνοπολέμου με την πρώτη να είναι προγραμματισμένη για αργότερα αυτό τον χρόνο και να περιλαμβάνει την Τράπεζα της Αγγλίας και εμπορικές τράπεζες τόσο στο Σίτι του Λονδίνου όσο και στην Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με το BBC.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι σχεδιάζει να συζητήσει με τον Μπαράκ Ομπάμα τρόπους για τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών με μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, όπως η Facebook και η Google, και με στόχο την παρακολούθηση των επικοινωνιών μεταξύ υπόπτων για τρομοκρατία.

Την πρόθεση για τη δημιουργία «πυρήνων» κυβερνοάμυνας επιβεβαίωσαν αργότερα και οι δύο ηγέτες στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk