Χλεύη και σαρκαστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε η απίστευτη υποδοχή που επιφύλαξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς.
Φρουροί με υψωμένες λόγχες, και σιδερόφραχτοι πολεμιστές με ψεύτικα μουστάκια ήταν τα μέλη της σωματοφυλακής που έχει προκαλέσει ντελίριο στο Ιντερνετ. Οι λεγόμενοι «16 Πολεμιστές» περιστοίχιζαν τον Τούρκο πρόεδρο την ώρα που υποδεχόταν στο νέο Λευκό Σαράϊ (σσ το μεγαλειώδες προεδρικό μέγαρο), τον Παλαιστίνιο ηγέτη.
Ερντογάν και Αμπάς φωτογραφήθηκαν στη βάση μιας σκάλας, στις δύο πλευρές της οποίας είχαν στηθεί 16 άνδρες ντυμένοι με στολές εποχής. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πάντως οι χρήστες σχολίασαν ότι οι στολές έδειχναν «καινούργιες», αμφισβητώντας την αυθεντικότητά τους.
«Ενα οθωμανικό τσίρκο στο μέγαρο», έγραψε ο γνωστός χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Αλλοι χρήστες ανέβασαν χιουμοριστικά φωτομοντάζ με τον Ερντογάν πλαισιωμένο από ήρωες του «Πολέμου των Αστρων» και του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Το πρακτορείο Ανατολή διευκρίνισε ότι οι 16 πολεμιστές συμβόλιζαν τις 16 αυτοκρατορίες της τουρκικής ιστορίας, από τους Ούνους, τους Μογγόλους και τους Σελτζούκους, μέχρι τους Οθωμανούς.
Ο Ερντογάν προκάλεσε πέρυσι έντονες αντιδράσεις όταν μετακόμισε στο κολοσσιαίο προεδρικό μέγαρο με τα 1.150 δωμάτια, που στοίχισε 490 εκατομμύρια ευρώ.
Πριν σφίξει το χέρι του Αμπάς, ο Ερντογάν κατέβηκε από την κύρια σκάλα του παλατιού στην οποία είχαν παραταχθεί 16 πολεμιστές με δόρατα, χρυσά κράνη, σπαθιά, ασπίδες, βαριές φορεσιές- κάποιες από αυτές υπερβολικά λαμπερές για να είναι ιστορικής αξίας όπως σημειώνει η Guardian- ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν ακόμη και ψεύτικα μουστάκια!