Βερολίνο: Μεγάλη η συμμετοχή στη διαδήλωση κατά της ισλαμοφοβίας

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο του Βερολίνου, σε μια διαδήλωση ενάντια στην ισλαμοφοβία που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των γερμανικών μουσουλμανικών οργανώσεων, παρουσία και της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. «Όλοι εμείς, είμαστε η Γερμανία» είπε στο πλήθος ο πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο του Βερολίνου, σε μια διαδήλωση ενάντια στην ισλαμοφοβία που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των γερμανικών μουσουλμανικών οργανώσεων, παρουσία και της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

«Όλοι εμείς, είμαστε η Γερμανία» είπε στο πλήθος ο πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ. «’Ολοι εμείς οι δημοκράτες, που διαφέρουμε τόσο πολύ πολιτικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά. Όλοι εμείς που φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Εμείς, που πιστεύουμε ότι είμαστε ικανοί να ζήσουμε τη ζωή όπως την επιθυμούμε: με ενότητα και με το δικαίωμα στην ελευθερία» σημείωσε.

Στην αρχή της διαδήλωσης ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας της Γερμανίας κατέθεσαν ένα στεφάνι από λευκά λουλούδια με την επιγραφή «Όχι στο όνομά μας» έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Οι τρομοκράτες δεν κέρδισαν και δεν θα κερδίσουν, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων της Γερμανίας, Αϊμάν Μαζιέκ, στη σύντομη ομιλία του. Κατόπιν το πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 17 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στη Γαλλία.

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι οι γερμανικές αρχές εξέφρασαν φόβο για κλιμάκωση της έντασης στη Γερμανία όπου κατοικούν περίπου 4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, στην πλειονότητά τους τουρκικής καταγωγής.

Από τον Οκτώβριο το κίνημα Pegida («Ευρωπαίοι Πατριώτες ενάντια στον εξισλαμισμό της Δύσης») οργανώνει αντιισλαμικές διαδηλώσεις στη Δρέσδη και τη Δευτέρα περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης αυτής, ενώ την ίδια ώρα, σε άλλες περιοχές, οργανώθηκαν αντιδιαδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk