Ντε Μπλάζιο: Απορρίπτει τα περί μαζικής ανυπακοής αστυνομικών μετά τις δολοφονίες

Ασεβή προς τις οικογένειες των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους και προς τους νεοϋορκέζους χαρακτήρισε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο την κίνηση δεκάδων αστυνομικών να του γυρίσουν την πλάτη στη διάρκεια της κηδείας του δεύτερου συναδέλφου τους. Μάλιστα, ο ντε Μπλάζιο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η δυσαρέσκεια των αστυνομικών έχει φέρει μαζική ανυπακοή στις αστυνομικές δυνάμεις.

Ασεβή προς τις οικογένειες των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους και προς τους νεοϋορκέζους χαρακτήρισε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο την κίνηση δεκάδων αστυνομικών να του γυρίσουν την πλάτη στη διάρκεια της κηδείας του δεύτερου συναδέλφου τους, εκφράζοντας έτσι την αποδοκιμασία τους στο πρόσωπό του.

Μάλιστα, ο ντε Μπλάζιο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η δυσαρέσκεια των αστυνομικών έχει φέρει μείωση στον αριθμό των συλλήψεων μετά τις δολοφονίες, χαρακτηρίζοντας τις ημέρες με λιγότερες συλλήψεις «αποκλίνουσες».

Στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους εδώ και δύο εβδομάδες, παρουσίασε τη Δευτέρα μαζί με τον διοικητή της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Μπράτον τα στοιχεία που δείχνουν τη συνεχιζόμενη πτώση στα ποσοστά των σοβαρών εγκλημάτων στη Νέα Υόρκη το 2014.

Το ποσοστό της εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά 4,6% το 2014 και ο αριθμός των εγκλημάτων βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1993, υπογράμμισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

«Σίγουρα δεν πιστεύω ότι μερικές αποκλίνουσες ημέρες υπονοούν κάτι σε σχέση με όσα βλέπουμε στην πορεία ενός ολόκληρου χρόνου επιτυχιών» σημείωσε ο ντε Μπλάζιο, όταν ρωτήθηκε αν οι αστυνομικοί αγνοούν τα μικροεγκλήματα εξαιτίας των φόβων για την ασφάλειά τους ή σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του δημάρχου.

Τόσο ο ντε Μπλάζιο όσο και ο Μπράτον δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκλείσουν εντελώς το ενδεχόμενο η μεγάλη μείωση στην αστυνομική δραστηριότητα να οφείλεται σε μαζική ανυπακοή.

Οι σχέσεις μεταξύ των αστυνομικών συνδικάτων και του ντε Μπλάζιο είναι τεταμένες, αφότου ο δήμαρχος, ένας φιλελεύθερος Δημοκρατικός ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις στο σώμα της αστυνομίας, εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις το καλοκαίρι μετά τους φόνους άοπλων μαύρων από λευκούς αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί κατηγορούν τον ντε Μπλάζιο ότι δεν τους υποστηρίζει αρκετά και ότι ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στη Νέα Υόρκη.

Η ένταση οξύνθηκε μετά τον φόνο στις 20 Δεκεμβρίου δύο αστυνομικών στο Μπρούκλιν, την ώρα που βρίσκονταν στο σταθμευμένο όχημά τους, από άνδρα που δήλωσε ότι επιθυμεί να εκδικηθεί τους θανάτους μαύρων από λευκούς αστυνομικούς.

Στη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης για τον έναν αστυνομικό, μέλη των δυνάμεων της τάξης γύρισαν την πλάτη τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά τον επικήδειο λόγο του ντε Μπλάζιο. Μερικές δεκάδες αστυνομικοί εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους προς τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και στη διάρκεια της κηδείας του δεύτερου αστυνομικού γυρνώντας του και πάλι την πλάτη.

Η μείωση της αστυνομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε μετά τις 20 Δεκεμβρίου συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα. Ο αριθμός των συλλήψεων στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% την εβδομάδα που τελείωσε την Κυριακή σε σχέση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι, σε 2.401 από 5.448, ανακοίνωσε η αστυνομία, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που πρώτη ανέφερε η εφημερίδα New York Times χθες.

«Ανησυχώ πολύ αυτή τη στιγμή;» είπε ο Μπράτον όταν ρωτήθηκε αν οι αστυνομικοί αγνοούν κάποια μικρά αδικήματα. «Ρωτήστε με αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όταν θα έχω μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των επιπτώσεων των κινητοποιήσεων και των κηδειών» πρόσθεσε.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk