Τουρκία: Νέες συλλήψεις αστυνομικών για υποκλοπές

Στα χέρια των τουρκικών αρχών βρίσκονται 22 αξιωματικοί της αστυνομίας στο πλαίσιο υπόθεσης παράνομων υποκλοπών συνομιλιών υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν σε οκτώ πόλεις σε όλη τη χώρα, κατηγορούνται ότι κατέγραψαν παράνομα τις τηλεφωνικές συνομιλίες επιχειρηματιών, πολιτικών και μελών της κυβέρνησης.

Στα χέρια των τουρκικών αρχών βρίσκονται 22 αξιωματικοί της αστυνομίας στο πλαίσιο υπόθεσης παράνομων υποκλοπών συνομιλιών υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν σε οκτώ πόλεις σε όλη τη χώρα, κατηγορούνται ότι κατέγραψαν παράνομα τις τηλεφωνικές συνομιλίες επιχειρηματιών, πολιτικών και μελών της κυβέρνησης.

Είναι επίσης ύποπτοι για παραποίηση επίσημων εγγράφων και για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Οι συλλήψεις αυτές είναι οι τελευταίες σε μια μακρά σειρά συλλήψεων που άρχισαν από τον Ιούλιο και με τις οποίες τέθηκαν υπό κράτηση δεκάδες άλλοι αστυνομικοί.

Την Παρασκευή άρχισε μια πρώτη δίκη σε βάρος 13 υπόπτων οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν εγκαταστήσει μικρόφωνα μέσα στα γραφεία του Ερντογάν, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν πρωθυπουργός.

Οι συλλήψεις αυτές συνδέονται με το σκάνδαλο των κατηγοριών για διαφθορά που διατυπώθηκαν πέρσι εναντίον του Ερντογάν, της οικογένειάς του και μελών της κυβέρνησης και βασίζονταν σε υποκλοπές και ηχογραφήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών.

Ο ισχυρός άνδρας της χώρας κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, ότι βρίσκεται πίσω από αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή του. Ως απάντηση, πολλαπλασίασε τις διώξεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, όπου ο ιμάμης Γκιουλέν έχει πολλούς υποστηρικτές.

Η επίθεση αυτή διευρύνθηκε τον περασμένο μήνα με μια σειρά συλλήψεων στα φιλικά προς τον Γκιουλέν μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία η μεγάλη εφημερίδα Ζαμάν και το τηλεοπτικό κανάλι Σαμανίολου, που προκάλεσαν τις επικρίσεις της ΕΕ.

Όπως είχε συμβεί και με τις περισσότερες προηγούμενες επιδρομές της αστυνομίας, ένα μέρος της αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα ανακοινώθηκε από έναν μυστηριώδη λογαριασμό στο Twitter με την ονομασία Φουάτ Άβνι.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk