ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ξεκινά τις εργασίες του την Τρίτη

Η 114η σύνοδος του Κογκρέσου ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη με τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέτουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1930, όπως και τον απόλυτο έλεγχο της Γερουσίας. Έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια, αλλά και οι πρώτες κόντρες με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Η 114η σύνοδος του Κογκρέσου ξεκινά την Τρίτη με τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέτουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1930 και για πρώτη φορά από την προεδρία του Τζορτζ Ου. Μπους την πλειοψηφία και στη Γερουσία.

Πρώτη τους προτεραιότητα: ο νόμος που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Keystone XL από τον Καναδά στις ΗΠΑ.

Εδώ και έξι χρόνια ο Ομπάμα έχει καταφέρει να καθυστερήσει την έγκριση του νομοσχεδίου, χάρη στην αντίθεση των Δημοκρατικών και των οικολόγων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι με τον νόμο που επιθυμούν να περάσουν, θα δώσουν την άδεια για να ξεκινήσει το τεράστιο αυτό έργο, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο την υπόσχεσή τους να ψηφίσουν γρήγορα νόμους που θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για τους Ρεπουμπλικάνους η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ περνά από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που διαθέτει η χώρα.

Τάσσονται υπέρ της αύξησης των γεωτρήσεων πετρελαίου, κυρίως στην Αλάσκα, και στην άρση των περιορισμών στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου.

Τη δεκαετία του 1970 σε απάντηση στο πετρελαϊκό σοκ, το Κογκρέσο είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου, όμως η πρόσφατη μεγάλη αύξηση της παραγωγής έχει καταστήσει παρωχημένη την απαγόρευση, σύμφωνα με τους οπαδούς του ανοίγματος της αγοράς.

Παράλληλα στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί και ο νόμος του Αμερικανού προέδρου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που έχει γίνει γνωστός ως Obamacare.

Οι πιο συντηρητικοί επιθυμούν τη διεξαγωγή μιας συμβολικής ψηφοφορίας για την πλήρη κατάργησή του, που έχει καταστήσει υποχρεωτική την ασφάλεια υγείας.

Πιο ρεαλιστικά, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να προγραμματίσουν σύντομα μια ψηφοφορία για την έγκριση ενός νομοσχεδίου που θα αυξάνει σε 40 από 30 το όριο των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως μετά το οποίο ο εργοδότης θα πρέπει να προσφέρει ασφάλεια υγείας στους εργαζόμενους.

Μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση με μικρά βήματα για την κατάργηση ενός σημαντικού πυλώνα του Obamacare.

Μένει να φανεί αν το Κογκρέσο θα μπορέσει να ξεπεράσει ένα ενδεχόμενο βέτο από τον πρόεδρο.

Ο Ομπάμα έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμά του στο βέτο μόλις δύο φορές τα έξι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Αντίθετα ο Τζορτζ Ο. Μπους έκανε χρήση του δικαιώματός του αυτού 12 φορές σε 8 χρόνια, ο Μπιλ Κλίντον 37 σε δύο χρόνια και ο Φράκλιν Ρούσβελτ 365 φορές σε 12 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γερουσίας.

Αντιμέτωπος όμως με ένα Κογκρέσο που θα ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τους αντιπάλους του, ο πρόεδρος ίσως χρειαστεί να καταφεύγει συχνότερα στο βέτο.

Για να ξεπεράσει το προεδρικό βέτο, το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει δεύτερη φορά μια νομοθεσία με πλειοψηφία δύο τρίτων.

‘Εως τον Φεβρουάριο το θέμα της μετανάστευσης θα ξαναέρθει στο προσκήνιο. Το Κογκρέσο έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έως τις 27 Φεβρουαρίου και αναμένεται τότε να ξαναψηφίσει για να του δοθεί η υπόλοιπη χρηματοδότηση, από το ποσό της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο παροχής προσωρινών αδειών παραμονής σε χιλιάδες μετανάστες.

Στις 20 Νοεμβρίου, ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει με προεδρικό διάταγμα την παροχή προσωρινών αδειών παραμονής σε σχεδόν 5 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να το αποτρέψουν, χρησιμοποιώντας ως όπλο τον προϋπολογισμό.

Εξάλλου στις 15 Μαρτίου το Κογκρέσο θα είναι αντιμέτωπο με την καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, αν και μπορούν να δοθούν πολλοί μήνες τεχνικής παράτασης.

Μια απόπειρα του Κογκρέσου να περάσει προληπτικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ενδέχεται επίσης να προσκρούσει στο προεδρικό βέτο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk