Με σύλληψη απείλησε η Αίγυπτος την Αμάλ Κλούνι

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι απείλησαν την δικηγόρο Αμάλ Κλούνι με σύλληψη πριν τη δημοσιοποίηση επικριτικής έκθεσης για το δικαστικό σύστημα της χώρας, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στην βρετανική εφημερίδα The Guardian. Η Αμάλ Κλούνι ανέλαβε έκτοτε συνήγορος ενός εκ των τριών φυλακισμένων δημοσιογράφων του Al Jazeera, οι οποίοι όπως τονίζει είναι θύματα των ίδιων παρατυπιών που η ίδια κατέγραψε στην έκθεση του Φεβρουαρίου του 2014 για την αιγυπτιακή Δικαιοσύνη.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι απείλησαν την δικηγόρο Αμάλ Κλούνι με σύλληψη πριν τη δημοσιοποίηση επικριτικής έκθεσης για το δικαστικό σύστημα της χώρας, όπως αποκαλύπτει η ίδια σε συνέντευξή της στην βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η Αμάλ Κλούνι ανέλαβε έκτοτε συνήγορος ενός εκ των τριών φυλακισμένων δημοσιογράφων του Al Jazeera, οι οποίοι όπως τονίζει είναι θύματα των ίδιων παρατυπιών που η ίδια κατέγραψε στην έκθεση του Φεβρουαρίου του 2014 για την αιγυπτιακή Δικαιοσύνη.

Στην έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρος, η Αμάλ Κλούνι, ειδική σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμιζε πως η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη πρέπει να καταστεί περισσότερο ανεξάρτητη.

«Τη στιγμή που επρόκειτο να δημοσιευθεί η έκθεση, άρχισαν απαγορεύοντάς μας να την δημοσιεύσουμε στο Κάιρο. Ρώτησαν: ‘Μήπως η έκθεση επικρίνει το στρατό, τη δικαιοσύνη ή την κυβέρνηση;’ Απαντήσαμε: ‘Ναι’. ‘Στην περίπτωση αυτή, κινδυνεύετε να συλληφθείτε’, είπαν τότε» δήλωσε η Βρετανίδα δικηγόρος.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο.

Η σύζυγος του αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνι έδωσε τη συνέντευξη στον Guardian μετά την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη να διατάξει τη διεξαγωγή νέας δίκης των τριών δημοσιογράφων του Al Jazeera που εδώ και ένα χρόνο είναι φυλακισμένοι στην Αίγυπτο.

Καταδικασμένοι σε ποινές κάθειρξης από επτά ως δέκα χρόνια, ο αιγυπτιακής και καναδικής καταγωγής Μοχάμεντ Φαντέλ Φάχμι, τον οποίο υπερασπίζεται η Άμαλ Κλούνι, ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστε και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ κατηγορούνται ότι υποστήριξαν τους ισλαμιστές Αδελφούς Μουσουλμάνους και παραμένουν προς το παρόν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με την Άμαλ Κλούνι, οι τρεις δημοσιογράφοι είναι θύματα ενός συστήματος όπου οι δικαστές ορίζονται από την εξουσία.

Σχετικά με τη νέα δίκη, φάνηκε απαισιόδοξη. «Αν η αρχή είναι πως υπήρξαν λάθη, αλλά η νέα δίκη βασισθεί στα ίδια δεδομένα με την πρώτη, αυτό δεν θα σημάνει πολλά πράγματα» σχολίασε.

Η ίδια πιστεύει αντίθετα ότι υπάρχει δυνατότητα να απελαθεί από τη χώρα ο πελάτης της, όπως το επιτρέπει νέος νόμος που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο. «Από τη στιγμή που υπάρχει αληθινή βούληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουμε, δεν βλέπω γιατί δεν θα μπορούσε να απελαθεί αρκετά γρήγορα» δήλωσε.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk