Πέθανε ο «πάπας των πολιτικών επιστημών» Μορίς Ντιβερζέ

Στη Γαλλία θεωρούνταν ο «πάπας των πολιτικών επιστημών». Καθηγητής Δικαίου στο Πουατιέ και στο Μπορντό, ο Μορίς Ντιβερζέ διατύπωσε μεταπολεμικά τους περίφημους τρεις νόμους για τα εκλογικά συστήματα και την κομματική εκπροσώπηση. Όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι οικείοι του, ο Ντιβερζέ -είχε γεννηθεί το 1917- πέθανε τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου.

Στη Γαλλία θεωρούνταν ο «πάπας των πολιτικών επιστημών». Καθηγητής Δικαίου στο Πουατιέ και στο Μπορντό, ο Μορίς Ντιβερζέ διατύπωσε μεταπολεμικά τους περίφημους τρεις νόμους για τα εκλογικά συστήματα και την κομματική εκπροσώπηση.

Από μια δική του ανάλυση έχει κατοχυρωθεί, εξάλλου, ο όρος «ημιπροεδρικό σύστημα» που ταυτίζεται με την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία. Όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι οικείοι του στη «Μοντ», ο Ντιβερζέ -είχε γεννηθεί το 1917- πέθανε τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου.

Στην 70χρονη πορεία του (είχε διατελέσει και ευρωβουλευτής από το 1989 – 1994 με το Κόμμα των Σοσιαλιστών), άφησε μεγάλη βιβλιογραφία για τους πολιτικούς θεσμούς (στα ελληνικά, εκτός άλλων, κυκλοφορούν η «Εισαγωγή στην Πολιτική», Παπαζήσης και οι «Μέθοδοι Κοινωνικών Επιστημών», ΕΚΚΕ).

Ήταν από τους ευρωπαϊστές που επέμενε ότι η εμβάθυνση της ΕΕ θα πρέπει να προηγηθεί της διεύρυνσης, ενώ το 1996 υπέγραψε με άλλες 136 προσωπικότητες (Μισέλ Ροκάρ, Σιμόν Βέιλ, Χόρχε Σεμπρούν, Κ. Καστοριάδης κ.ά.) δήλωση με την οποία αντιδρούσαν στην απαγόρευση του Λεπέν να αναφέρεται το Εθνικό Μέτωπο ως κόμμα της Ακρας Δεξιάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk