Αργ. Ντινόπουλος: «Γελοίο το επιχείρημα περί αποστασίας»

Την Τριτη 9 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών, μίλησε στον Βήμα fm για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής

Την Τριτη 9 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος μίλησε στις «Πρωινές Διαδρομές» και στους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής.{{{ audio1 }}}

Για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής

«Στην πολιτική δεν πρέπει ποτέ να αιφνιδιάζεται κανείς. Είναι φανερό ότι τις τελευταίες ώρες και ημέρες, μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η πολιτική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ακραίες θέσεις που υιοθετούσε – όπως μας έλεγε στη Βουλή ότι αν ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είμαστε κάτι σαν προδότες και αποστάτες – δεν μπορούσαν παρά να οδηγήσουν σε μια συγκεκριμένη απόφαση. Είναι μια απόφαση ευθύνης και εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου στο Κοινοβούλιο μπαίνουμε μπροστά σε μια καθοριστική απόφαση. Θέλουμε σταθερότητα, ομαλότητα; Την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο; Ή την περιπέτεια; Η χώρα βγαίνει οριστικά από το Μνημόνιο. Αν θα βγει το Δεκέμβρη ή στις αρχές Φλεβάρη, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που θέλουν οι Έλληνες είναι ομαλότητα και σταθερά βήματα εξόδου από το Μνημόνιο. Και αντιστρέφω το ερώτημα: πόσο μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή να εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να τον εμπιστευθεί για έξοδο από το Μνημόνιο; Εμείς, λέμε ότι με σταθερά βήματα και τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους εταίρους μας μπορούμε να περάσουμε στην προληπτική γραμμή στήριξης που είναι όχι Μνημόνιο και ότι στηριζόμαστε στα δικά μας πόδια. Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα δίνουμε όλα σε όλους. Δεν χρησιμοποιούμε π.χ. τα 11,4 δις ευρώ του ΤΧΣ σε μια προληπτική γραμμή πίστωσης, αλλά τα μοιράζουμε στον κόσμο. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό η πηγαίνουμε σε πιο σκληρό Μνημόνιο;»

Για το ενδεχόμενο να βρεθούν 180 βουλευτές

«Ασφαλώς και υπάρχει, και θεωρητικά και επί της ουσίας. Η κουβέντα περί αποστασίας, για να δείτε το γελοίο του επιχειρήματος αυτού, δεν υπάρχει σε μια φανερή ψηφοφορία. Είναι αυτό που λένε οι Άγγλοι contradiction interni. Ακυρώνει η μία την άλλη. Η ψηφοφορία του ΠτΔ δεν είναι μυστική, όπως γινόταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Είναι φανερή και σε μια φανερή ψηφοφορία, τι συνδιαλλαγή και αποστασία μπορεί να γίνει; Επειδή οι αριθμοί έχουν και πολιτική σημασία και δεν είναι απλή αριθμητική, αντιστρέφω και πάλι το ερώτημα: όταν ο κ. Τσίπρας και όσοι είναι στην αντιπολίτευση πρεσβεύουν ότι δεν θα εκλεγεί ΠτΔ, από πού έχουν τους 121 βουλευτές για να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή; Συνυπολογίζουν και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, οπότε καταλαβαίνετε την τυχοδιωκτικότητα των επιλογών αυτών.»

Για τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

«Ήταν μία εθιμοτυπική επίσκεψη του Επιτρόπου. Δεν μπορεί κανείς να μπει σε ονοματολογία.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk