Στην Ουρουγουάη έξι πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο

Την άφιξη έξι πρώην κρατουμένων του Γκουαντάμο στην Ουρουγουάη επιβεβαίωσαν Ουάσινγκτον και Μοντεβιδέο, μετά τη συμφωνία της λατινοαμερικανικής χώρας να τους δεχθεί ως πρόσφυγες. Η απελευθέρωση των έξι, σε βάρος των οποίων δεν είχαν απαγγελθεί ποτέ κατηγορίες, είχε αποφασιστεί πέντε χρόνια πριν ως μέρος του στόχου του Ομπάμα για κλείσιμο της φυλακής αλλά δεν είχε βρεθεί χώρα να τους δεχθεί.

Την άφιξη έξι πρώην κρατουμένων του Γκουαντάμο στην Ουρουγουάη επιβεβαίωσαν Ουάσινγκτον και Μοντεβιδέο, μετά τη συμφωνία της λατινοαμερικανικής χώρας να τους δεχθεί ως πρόσφυγες.

Η απελευθέρωση των έξι, σε βάρος των οποίων δεν είχαν απαγγελθεί ποτέ κατηγορίες, είχε αποφασιστεί πέντε χρόνια πριν ως μέρος του στόχου του Ομπάμα για κλείσιμο της φυλακής αλλά δεν είχε βρεθεί χώρα να τους δεχθεί.

Πρόκειται για τέσσερις Σύρους, ηλικίας σήμερα 32, 33, 37 και 43 ετών, έναν Τυνήσιο ηλικίας 49 ετών και έναν Παλαιστίνιο ηλικίας 35 ετών.

Όλοι τους είχαν συλληφθεί το 2002 ως μαχητές ύποπτοι για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, χωρίς ποτέ να απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα συμφώνησε να δεχθεί τους έξι σε μία «ανθρωπιστική κίνηση».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk