Νέο όπλο στη μάχη με τον HIV

Την κυκλοφορία στην Ελλάδα ενός νέου φαρμάκου για τον HIV ανακοίνωσε προσφάτως η GSK Ελλάδας, τοπικός αντιπρόσωπος της ViiV Healthcare.

Την κυκλοφορία στην Ελλάδα ενός νέου φαρμάκου για τον HIV ανακοίνωσε προσφάτως η GSK Ελλάδας, τοπικός αντιπρόσωπος της ViiV Healthcare.
Πρόκειται για την ντολουτεγκραβίρη (dolutegravir), έναν αναστολέα της ιντεγκράσης, που χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων ηλικίας άνω των 12 ετών που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV.
H ντολουτεγκραβίρη έλαβε άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 16 Ιανουαρίου 2014 και έχει ήδη κυκλοφορήσει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Αναμένεται να διατεθεί άμεσα στην ελληνική αγορά μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών τιμολόγησης και αποζημίωσης.
Το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της ντολουτεγκραβίρης είχε εκτεταμένο εύρος συμπεριλαμβάνοντας άτομα με HIV που δεν είχαν λάβει θεραπεία στο παρελθόν (πρωτοθεραπευόμενα), άτομα που είχαν ήδη ακολουθήσει θεραπεία με άλλα φάρμακα κατά του HIV, καθώς και άτομα που είχαν μολυνθεί με ιό ο οποίος είχε ήδη αναπτύξει αντοχή σε παλαιότερους διαθέσιμους αναστολείς της ιντεγκράσης.
Σύμφωνα με τον κ. Ντομινίκ Λίμετ, διευθύνοντα σύμβουλο της ViiV Healthcare, «η έγκριση της ντολουτεγκραβίρης αποτελεί σημαντική εξέλιξη η οποία ανοίγει την πόρτα σε νέους θεραπευτικούς συνδυασμούς για τα άτομα με HIV στην Ευρώπη. Η υλοποίηση του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης της ντολουτεγκραβίρης κατέστη δυνατή μόνο μέσω της συνεργασίας με τα άτομα με HIV λοίμωξη και τους επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν σε αυτό και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε μαζί τους με βάση την απόλυτη δέσμευσή μας στην παγκόσμια αντιμετώπιση του HIV/AIDS».
O κ. Τζον Πότατζ, ιατρικός διευθυντής της ViiV Healthcare, προσέθεσε ότι «η θεραπεία για τον HIV δεν ακολουθεί τη λογική «ένα μέγεθος για όλους». Συνεχίζουμε να βρίσκουμε μετρήσιμες κλινικές διαφορές μεταξύ των θεραπειών που διατίθενται σήμερα για χρήση σε συνδυασμό με άλλες για την καταπολέμηση του HIV».
Η ντολουτεγκραβίρη εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2013, από την Υγειονομική Αρχή του Καναδά τον Οκτώβριο του 2013, ενώ αιτήσεις εξετάζονται και σε άλλες χώρες. Αποτελεί έναν αναστολέα της ιντεγκράσης του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας τύπου 1 (HIV-1). Οι αναστολείς της ιντεγκράσης σταματούν την αναπαραγωγή του HIV αποτρέποντας την ενσωμάτωση του ιικού DNA στο γενετικό υλικό των ανθρώπινων ανοσοκυττάρων (T-κύτταρα). Αυτό το στάδιο είναι ουσιώδες στον κύκλο αναπαραγωγής του HIV.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk