Αλόις Μπρύνερ: ο ναζιστής εγκληματίας που πέθανε ατιμώρητος και αμετανόητος

Είναι μια από τις πικρές ειρωνείες της Ιστορίας: ο Αλόις Μπρύνερ, ίσως ο πιο καταζητούμενος, μεταπολεμικά, ναζιστής εγκληματίας, θα μπορούσε να είχε περάσει τα τελευταία του χρόνια έγκλειστος σε γερμανική φυλακή, ή ακόμη και να είχε αντιμετωπίσει την περίπτωση να τον εκτελέσουν στο Ισραήλ _ αν δεν είχε πέσει το Τείχος του Βερολίνου.

Είναι μια από τις πικρές ειρωνείες της Ιστορίας: ο Αλόις Μπρύνερ, ίσως ο πιο καταζητούμενος, μεταπολεμικά, ναζιστής εγκληματίας, θα μπορούσε να είχε περάσει τα τελευταία του χρόνια έγκλειστος σε γερμανική φυλακή, ή ακόμη και να είχε αντιμετωπίσει την περίπτωση να τον εκτελέσουν στο Ισραήλ _ αν δεν είχε πέσει το Τείχος του Βερολίνου.
Αλλά όπως αποκάλυψε ο Εφραίμ Ζουρόφ, ο κορυφαίος κυνηγός ναζιστών που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, ο Μπρύνερ _ που έστειλε τουλάχιστον 128.500 Εβραίους στους θαλάμους αερίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο _ είναι πλέον βέβαιο ότι πέθανε στη Συρία πριν από τέσσερα χρόνια. Και μάλιστα πλήρης, μαύρων, ημερών: σε ηλικία 98 ετών.
Πέθανε από φυσικά αίτια χωρίς να αντιμετωπίσει ποτέ την δικαιοσύνη για τις πράξεις του. «Ήταν ένας σαδιστής, ένας φανατικός ναζιστής», είπε ο Ζουρόφ. «Το 1985 είχε δηλώσει σε γερμανικό περιοδικό: «Για το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν δολοφόνησα περισσότερους εβραίους»».

«Σύμβουλος βασανιστηρίων» στο καθεστώς Ασαντ
Ο Μπρύνερ κατέφυγε στη Συρία στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και λέγεται ότι εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος για βασανισμούς στην κυβέρνηση του Χαφέζ αλ-Άσαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Άσαντ πατέρας διαπραγματευόταν με την Ανατολική Γερμανία την πιθανή έκδοση του Μπρύνερ στο Ανατολικό Βερολίνο.
Η Ανατολική Γερμανία θα τον περνούσε από δίκη και δεν αποκλείεται το τότε καταρρέον κομμουνιστικό καθεστώς της να είχε συμφωνήσει να στον στείλει στη Δυτική Γερμανία για να αντιμετωπίσει εκεί την δικαιοσύνη. Αλλά η όλη διαδικασία διακόπηκε από την αιφνίδια πτώση του Τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989. Η κατάρρευση του κομμουνισμού, σύμφωνα με αυτή την οπτική, επέτρεψε στον Μπρύνερ να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ατιμώρητος.
Ο Μπρύνερ γεννήθηκε στην Αυστρία και εντάχθηκε στους ναζιστές το 1931. Έγινε το δεξί χέρι του Άντολφ Άιχμαν, αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος, και έστειλε τους Εβραίους της Αυστρίας, της Ελλάδας και της Σλοβακίας, μεταξύ άλλων, στο Άουσβιτς. Μετά την ήττα της Γερμανίας, κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη.

Ακρωτηριάστηκε και έχασε ένα μάτι από βόμβα της Μοσάντ
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Bunte» το 1985, από «άγνωστη τοποθεσία», ισχυρίστηκε ότι εργάστηκε ως οδηγός για τον αμερικανικό στρατό μετά τον πόλεμο, χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, και το 1954 διέφυγε πρώτα στη Ρώμη, μετά στην Αίγυπτο όπου εργάστηκε ως έμπορος όπλων και τέλος στη Δαμασκό όπου πήρε το ψευδώνυμο «Δρ Γκέοργκ Φίσερ».
Το 1961 και το 1980 ο Μπρύνερ έχασε το ένα μάτι και τα δάχτυλά του ως αποτέλεσμα εκρηκτικών μηχανισμών που του έστειλε με το ταχυδρομείο η ισραηλινή Μοσάντ.
Ο ψυχρός πόλεμος τον βοήθησε να κρύψει τα ίχνη του. Η φιλοσοβιετική, αντι-ισραηλινή κυβέρνηση των Άσαντ πατέρα και γιου αρνιόντουσαν να παραδεχθούν ότι ζούσε στη Συρία.
Αμετανόητος ρατσιστής και μισάνθρωπος μέχρι τα βαθιά του γεράματα, το 1987 ο Μπρύνερ δήλωσε στην εφημερίδα «Chicago Sun Times»: «Άξιζε σε όλους τους Eβραίους να πεθάνουν γιατί ήταν πράκτορες του σατανά και σκουπίδια. Δεν έχω μετανιώσει. Αν είχα την ευκαιρία, θα ξανάκανα τα ίδια».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk