Γιακουμάτος: Δεν φταίει ο Χαρδούβελης για τις 100 δόσεις

Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μίλησε στον Βήμα fm για τον ΕΝΦΙΑ, τις 100 δόσεις, την προεδρική εκλογή και τα μέτρα της κυβέρνησης

Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τον ΕΝΦΙΑ, τις 100 δόσεις, την προεδρική εκλογή και τα μέτρα της κυβέρνησης.{{{ audio1 }}}

Για το αν ευθύνεται το ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις

«Όχι. Μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση έκανε η επικοινωνιακή πολιτική μας. Η ουσία είναι μία: στα ασφαλιστικά ταμεία δεν άλλαξε τίποτα και στα χρέη του Δημοσίου πάλι, η λέξη «ληξιπρόθεσμα»… ουδείς άσφαλτος. Έγινε ένα σφάλμα στη διατύπωση που δεν άλλαξε την ουσία. Όλους βάζω. Και τον κ. Χαρδούβελη και τον εαυτό μου και όλους. Με την καλή έννοια, τον φουκαρά τώρα τον Γκίκα, ο οποίος δουλεύει, να του φορτώσουμε τις αμαρτίες; Γίνονται αυτά. Η ουσία είναι ότι το μέτρο υπάρχει ακέραιο, όπως το υποσχεθήκαμε και το παλέψαμε επί δύο χρόνια.»

Για την προεδρική εκλογή και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση

«Εκτιμώ ότι έχουμε ένα πολιτικό χρόνο 40-50 μέρες ακόμα για να κάνουμε κινήσεις ματ και να βρεθούν οι 180. Να κάνουμε ματ. Αυτό μπορεί να γίνει άνετα και να περάσουμε και τους 180. Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι δημοσκόποι, διότι οι τέσσερις μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναστρέψιμη βλάβη και είναι πολύ μεγάλος ο πολιτικός χρόνος για να την αναστρέψουμε τη βλάβη.

Είχαμε ένα πολύ μεγάλο πλεόνασμα το 2013 και με αυτό κλείσαμε πολλές τρύπες. Γι’ αυτό ουρλιάζω τώρα: τα 4-4,5 δις που θα έχουμε πλεόνασμα για το 2014 και που αν δεν είχαμε κάνει τον ΕΝΦΙΑ δεν θα τα είχαμε τώρα – γι’ αυτό ήταν σωστός ο ΕΝΦΙΑ και η επαναδιατύπωση της τροπολογίας – να δοθούν σε στοχευμένα μέτρα και σε εκείνους που αδικήσαμε. Ένα παράδειγμα: να έχει δυνατότητα η κυβέρνηση στους πολύ αδύναμους οικονομικά, που έχουν μια πολύ χαμηλή σύνταξη, να προσθέσει 50-100 ευρώ στη συνταξούλα τους. Και αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με 4,5 δις. Ένα από τα μέτρα λοιπόν είναι η αύξηση των χαμηλών συντάξεων. Άλλο: σε δήλωση εισοδήματος κάτω από 12.000 ευρώ για επαγγελματία ή ταξιτζή κτλ., να διαλέγει μόνος του αυτός την ασφαλιστική του κλάση. Να πει «δεν μπορώ τα ανώτερα» και να παίρνει κατώτερη σύνταξη και παροχές, αλλά θα δίνει και κατώτερες εισφορές. Αυτό θα είναι μια πραγματική ανακούφιση για το 2015 και τέτοια μέτρα έχω προτείνει πάρα πολλά.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk