Μπορεί η Ουκρανία να ξανακυλήσει στον εμφύλιο πόλεμο;

Οι φιλορώσοι αντάρτες ελέγχουν μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας και η εύθραυστη εκεχειρία με τις κυβερνητικές δυνάμεις θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει στρατιώτες και όπλα για να βοηθήσει τους αντάρτες αλλά η Μόσχα το αρνείται.

Οι φιλορώσοι αντάρτες ελέγχουν μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας και η εύθραυστη εκεχειρία με τις κυβερνητικές δυνάμεις θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει στρατιώτες και όπλα για να βοηθήσει τους αντάρτες αλλά η Μόσχα το αρνείται. Ήδη 4.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε μια κρίση που ελάχιστοι προέβλεψαν. Γιατί η ανατολική Ουκρανία βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης; αναρωτιέται το BBC.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν τον Απρίλιο και μαίνονταν επί μήνες, ώσπου το Κίεβο και οι αυτονομιστές ήρθαν σε συμφωνία για να τερματιστεί η βία και να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι. Ωστόσο, αν και η ένταση της σύγκρουσης υποχώρησε, οι συμπλοκές δεν τερματίστηκαν πραγματικά. Η μάχη για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, που σήμερα βρίσκεται στα χέρια του Κιέβου, μαινόταν σε όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας.
Όταν οι αντάρτες πραγματοποίησαν τις δικές τους τοπικές εκλογές στις 2 Νοεμβρίου περιφρονώντας την κυβέρνηση του Κιέβου, οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ότι καταπατούν την ειρηνευτική συμφωνία, που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ, και η βία αναζωπυρώθηκε.
Όλα δείχνουν ότι επιστρέφουμε ολοταχώς στη σύρραξη, σύμφωνα με το BBC. Οι συγκρούσεις εντάθηκαν και επεκτάθηκαν στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Νονέτσκ όπου υπάρχουν αναφορές για μεγάλης κλίμακας συγκέντρωση βαρύ στρατιωτικού εξοπλισμού από τους αντάρτες.
Αφορμή για όλα αυτά υπήρξαν οι τοπικές εκλογές οι οποίες, όπως επιμένουν η Ουκρανία και η Δύση, έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια του ειδικού καθεστώτος που θα έδινε η Βουλή της Ουκρανίας στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ, και όχι ένα μήνα νωρίτερα διοργανωμένες από τους ίδιους τους αυτονομιστές. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει ότι αυτό που είχε συμφωνηθεί στο Μινσκ ήταν να πραγματοποιηθούν εκλογές σε συντονισμό με την Ουκρανία και όχι κατ’ εντολή της.
Η συμφωνία του Μινσκ προέβλεπε μια ομάδα ευρωπαίων παρατηρητών για την επίβλεψη της εκεχειρίας. Στην πράξη, αυτοί απλώς παρατηρούν τις κινήσεις των στρατιωτών και την κλιμάκωση της βίας.
Ενδεχομένως, το κύριο ερώτημα που βρίσκεται στην καρδιά όλων αυτών είναι αν η Ρωσία επιθυμεί σταθερότητα στην ανατολική Ουκρανία ή όχι. Από τον Μάρτιο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ προσπαθούν να βάλουν ένα τέλος στην ανάμειξη της Ρωσίας επιβάλλοντας κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες. Αλλά σήμερα οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να έχουν διάθεση για επέκταση των οικονομικών κυρώσεων.
Οι στόχοι του Πούτιν δεν είναι σαφείς. Υποστήριξε την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ και, ύστερα από μήνες συνομιλιών, συμφώνησε να ξαναρχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ουκρανία. Είναι ασαφές αν ο Πούτιν είναι έτοιμος για την επανέναρξη των γενικευμένων εχθροπραξιών.
Ενώ το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένως ότι στέλνει όπλα και εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό στους αντάρτες, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ηγέτης των ανταρτών του Ντονέτσκ, είπε τον Αύγουστο ότι 3.000-4.000 Ρώσοι πολεμούν στο πλευρό τους. Η πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας αναζωπύρωσε και τα ρεπορτάζ για μετακινήσεις στρατιωτών και οπλισμού από την Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Υπήρξαν επίσης πληροφορίες ότι αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι είχαν βοηθήσει την Ουκρανία στην μεγάλη της αντεπίθεση κατά των ανταρτών το καλοκαίρι.
Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν η Ρωσία θεωρεί ότι χρειάζεται μια χερσαία δίοδο προς την Κριμαία.
Η γεωπολιτική διελκυστίνδα ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία για την Ουκρανία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013, όταν ο τότε πρόεδρος Γιανουκόβιτς αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από μια συμφωνία για προσέγγιση με την ΕΕ. Η απόφασή του αυτή και στη συνέχεια η συμφωνία με τον Πούτιν για φθηνότερο ρωσικό αέριο πυροδότησαν αντιδράσεις που τελικά τον ανέτρεψαν.
Η Ρωσία, φοβούμενη ότι το ΝΑΤΟ θα φθάσει στα σύνορά της, επικεντρώθηκε στο να διατηρήσει στη σφαίρα επιρροής της τις περιοχές με τις οποίες έχει στενότερες σχέσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk