Ευρωβουλή: Πλήρης στήριξη Γιούνκερ από τις κυριότερες πολιτικές ομάδες

Την πλήρη στήριξή τους στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κυριότερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής που ξέσπασε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο.

Την πλήρη στήριξή τους στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κυριότερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής που ξέσπασε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο.

Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο Γιούνκερ τόνισε ότι φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις (Tax Ruling) εφαρμόζονται σε 22 κράτη-μέλη.

«Τέτοιες συμφωνίες λαμβάνουν χώρα ακριβώς επειδή οι φορολογικές βάσεις είναι διαφορετικές» υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ.

Όπως είπε, η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια της έλλειψης της φορολογικής εναρμόνισης στην ΕΕ και επανέλαβε τη δέσμευση της Επιτροπής να καταπολεμήσει την φοροαποφυγή και να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας φορολογικής βάσης στην ΕΕ.

Όπως είπε, η Επιτροπή θα προτείνει νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των κρατών-μελών, για φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις.

Σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε η Επιτροπή για το θέμα της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών στο Λουξεμβούργο και σε άλλα κράτη-μέλη, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία «σύγκρουση συμφερόντων», καθώς όπως είπε, η αρμόδια Επίτροπος ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, είναι ανεξάρτητη.

«Έχω καθήκον να κρατήσω στάση αποχής κατά τη διάρκεια των ερευνών που γίνονται στο Λουξεμβούργο»
πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Λαμβάνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της πολιτικής του ομάδας προς την Επιτροπή και τον πρόεδρο Γιούνκερ, λέγοντας ότι το φαινόμενο της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων δεν είναι καινούριο και δεν παρουσιάζεται μόνο στο Λουξεμβούργο, αλλά και σε άλλες χώρες.

Επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούν την ακεραιότητα του νέου προέδρου της Επιτροπής, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να δώσουν την εικόνα μιας αποτυχημένης Ευρώπης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα ο οποίος τόνισε ότι «το χειρότερο είναι πως οι πολυεθνικές εταιρείες που στην πλειοψηφία τους δεν πληρώνουν φόρους, το κάνουν χωρίς να παραβιάζουν κανένα ευρωπαϊκό νόμο. Θα πρέπει να αλλάξει αυτή η νομοθεσία και αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ξεριζωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πιτέλα εξέφρασε την εμπιστοσύνη της πολιτικής του ομάδας στον πρόσωπο του Γιούνκερ και στην Επιτροπή ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που προτείνει.

Μεταξύ άλλων, πρότεινε η Επιτροπή να υιοθετήσει σαφή ορισμό για το τι συνιστά φορολογικό παράδεισο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις «ύποπτες» φορολογικές συμφωνίες όπως τα «tax rulings».

Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστατ ζήτησε να επισπευσθεί η έρευνα της Επιτροπής σχετικά με τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων στα κράτη-μέλη, ώστε ως το τέλος του έτους να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της.

Τάχθηκε υπέρ των προτάσεων Γιούνκερ για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά είπε ότι δε συμφωνεί με την «πλήρη» εναρμόνιση της φορολογίας στην ΕΕ.

Το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), καθώς και οι ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν ζήτησαν την παραίτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE) που κατέχει 52 έδρες στην ευρωβουλή επιχειρεί να συγκεντρώσει τις 76 υπογραφές ευρωβουλευτών που χρειάζονται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Προέδρου της Επιτροπής.

Δεν συγκεντρώθηκαν οι ψήφοι για πρόταση μομφής κατά Γιούνκερ

Δεν κατάφερε τελικά η ευρωομάδα της Αριστεράς να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών ώστε να κταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πάντως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης ζήτησε τη σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής και αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι «φορολογικοί παράδεισοι».

Σόιμπλε: Δεν υπήρξε παραβίαση νόμων στο Λουξεμβούργο

Υποστηρικτικές δηλώσεις υπέρ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων για τον ρόλο του στην ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών εταιρειών στο Λουξεμβούργο έκανε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η πρακτική είναι δυσάρεστη, αλλά η εκτόξευση προσωπικών κατηγοριών…Δεν υπήρξε παραβίαση νόμων. Το ίδιο πράγμα συνέβαινε και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο rbb Inforadio.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χρημάτισε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επί μία εικοσαετία και υπουργός Οικονομικών για τα 14 από τα χρόνια αυτά, ανέλαβε χθες Τετάρτη την πολιτική ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία το Λουξεμβούργο είχε υπογράψει συμφωνίες με 340 εταιρείες, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν την φορολόγηση.

Ο Σόιμπλε έχει ασκήσει επανειλημμένα πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση της ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων μεταξύ των κρατών μελών. Την προηγούμενη εβδομάδα και μετά τις αποκαλύψεις, περί μυστικών συμφωνιών ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και 340 πολυεθνικές, που έκανε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «το Λουξεμβούργο έχει πολλά να κάνει για να βελτιώσει τις φορολογικές πρακτικές του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk