CNN: Η Κίνα θα διατηρήσει τη τεράστια στρατιωτική μηχανή της;

Εκτός από τις διευρυνόμενες ικανότητες της Κίνας στον κυβερνοχώρο και στον ηλεκτρονικό πόλεμο, το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία εκσυγχρονισμού του τεράστιου πλην απαρχαιωμένου στρατού που διαθέτει, επενδύοντας στο πολεμικό του ναυτικό και στην αεροπορία.

Εκτός από τις διευρυνόμενες ικανότητες της Κίνας στον κυβερνοχώρο και στον ηλεκτρονικό πόλεμο, το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία εκσυγχρονισμού του τεράστιου πλην απαρχαιωμένου στρατού που διαθέτει, επενδύοντας στο πολεμικό του ναυτικό και στην αεροπορία.
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η κινεζική έκθεση αεροναυπηγικής Airshow China, στην πόλη Ζουχάι: στόχος είναι να προβληθεί η ανάδυση της Κίνας ως παγκόσμιας αεροναυπηγικής και αμυντικής δύναμης, επιτρέποντας μία σπάνια ματιά στον κινεζικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ωστόσο, όπως εκτιμά σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNN, ο Ρούμπεν Φ. Τζόνσον, ανταποκριτής της έκδοσης αμυντικών θεμάτων IHS Jane’s Defence Weekly, η κινεζική έκθεση «είναι περισσότερο σαν τη ρωσική αεροπορική έκθεση MAKS παρά σαν άλλες διεθνείς εκθέσεις, υπό την έννοια ότι έχει σχεδιαστεί για να εντυπωσιάσει την κινεζική κυβέρνηση, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους, παρά για να πείσει εταιρείες όπως η Boeing, η Airbus, η Embraer και η Gulfstream για τις ευκαιρίες της κινεζικής αγοράς».

Παρά την προσπάθεια της Κίνας να παρουσιαστεί ως μία παγκόσμια δύναμη αεροναυπηγικής, στην πραγματικότητα, εκτιμά ο αρθρογράφος, δεν διαθέτει εμπορικά αεροπορικά προγράμματα τα οποία μπορούν να ανταγωνιστούν εκείνα της Δύσης. «Οι μεγάλες μονάδες αεροναυπηγικής – Chengdu, Shenyang, Xi’an, Hongdu και άλλα – είναι σχεδόν αποκλειστικά στραμμένα στην κατασκευή στρατιωτικών αεροσκαφών» γράφει.
«Αόρατα» stealth πολεμικά αεροπλάνα made in China
Σε αυτόν τον τομέα είναι που η Κίνα πραγματικά επενδύει: τουλάχιστον δύο νέα αεροσκάφη τεχνολογίας stealth, το Chengdu J-20 και το Shenyang J-31 «κάνουν τους υπεύθυνους των δυτικών μαχητικών προγραμμάτων όπως η Lockheed Martin F-35 να αναμένουν με νευρικότητα ποιες προκλήσεις θα παρουσιαστούν από την Κίνα μέσα στις επόμενες δεκαετίες» αναφέρει ο Τζόνσον. Το περασμένο καλοκαίρι, η ετήσια έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου προς το Κογκρέσο, ανέφερε ότι το Πεκίνο επεκτείνει τις ικανότητες και το μέγεθος του στόλου του τόσο στο ναυτικό όσο και στην αεροπορία και ότι δοκιμάζει νέους πυραύλους. Η έκθεση ανέφερε ότι η διαδικασία εκσυγχρονισμού του κινεζικού στρατού οφείλεται εν μέρει στις εδαφικές διαφορές στην ανατολική και νότια κινεζική θάλασσα, όπως και από την επιθυμία του Πεκίνου να επεκτείνει την παρουσία και την επιρροή του στο εξωτερικό.
Το Πεντάγωνο επικρίνει την κινεζική ηγεσία για τη στρατιωτική του επέκταση που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες και για την έλλειψη διαφάνειας στη στρατηγική του, που σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, προκαλεί ανησυχία στην Ασία και συγκεκριμένα στη Ταϊβάν. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να καταγράφουμε τις κινεζικές στρατιωτικές ικανότητες, κυρίως στην περιοχή της Ταϊβάν» είχε δηλώσει αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου. Το Πεκίνο ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο αύξηση κατά 12,2% των δαπανών για τον στρατό, αγγίζοντας τα περίπου 110 δισ. ευρώ. Το 2013 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 10,7% και περίπου 91 δισ. ευρώ, γεγονός που κατέστησε την Κίνα τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη σε αμυντικές δαπάνες μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που τον περασμένο χρόνο διοχέτευσαν στον στρατό τους 600 δισ. δολάρια (480 δισ. ευρώ).
Ανησυχεί η Δύση για την υπεράσπιση της Ταΐβάν
Η αμυντική βιομηχανία της Κίνας έχει αναπτύξει νέας τεχνολογίας πυραύλους για χρήση εναντίον πλοίων, αέρος – αέρος και εδάφους – αέρος, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους αξιωματούχους του Πενταγώνου για το πώς θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εχθροπραξιών.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Τζόνσον στο άρθρο του στο CNN, οι περισσότερες στρατιωτικές εταιρείες αεροναυπηγικής μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά, μόνο αν διατηρούν μία εύρωστη αγορά εξαγωγών.
«Πολλά προγράμματα βασίζονται στην ιδέα του διαμοιρασμού των εξόδων μεταξύ των κρατών εξαιτίας του τεράστιου κόστους ανάπτυξης των σύγχρονων αμυντικών τεχνολογιών. Μέχρι στιγμής, η Κίνα προχωράει μόνη της – αναπτύσσοντας μαχητικά και βομβαρδιστικά αποκλειστικά για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό – με ελάχιστους ξένους πελάτες. Επομένως τα σημαντικότερα ερωτήματα που προκύπτουν στο φετινό Airshow China είναι για το πόσο η Κίνα θα μπορεί να αναπτύσσει στρατιωτικά αεροσκάφη αποκλειστικά για την Κίνα και πόσο σύντομα το Πεκίνο θα συνειδητοποιήσει ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών του είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει τη τεράστια στρατιωτική μηχανή του» καταλήγει το άρθρο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk