«Παραιτείται» στα τέλη του έτους ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν είχε κρατήσει μυστική την πρόθεσή του να τερματίσει σε σύντομο χρόνο τη δεύτερη προεδρική θητεία που ανέλαβε «πυροσβεστικά» το 2013 σε ένα πολιτικό σκηνικό που φλεγόταν. Και η ημερομηνία παραίτησης έχει τώρα αποφασιστεί: στα τέλη του χρόνου μετά τη λήξη της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, γράφει η κεντροαριστερή εφημερίδα La Repubblica. Ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, την πρόθεση παραίτησης το προεδρικό μέγαρο.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν είχε κρατήσει μυστική την πρόθεσή του να τερματίσει πρόωρα τη δεύτερη προεδρική θητεία που ανέλαβε «πυροσβεστικά» το 2013 σε ένα πολιτικό σκηνικό που φλεγόταν.

Και η οριστική απόφαση για τη χρονική στιγμή της παραίτησης φέρεται πλέον να ελήφθη: στα τέλη του χρόνου μετά τη λήξη της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόθεση παραίτησης του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ήταν εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης στους πολιτικούς κύκλους. Όμως τώρα «υπάρχει πλέον η βεβαιότητα πως ο πρόεδρος έχει λάβει την απόφαση», σύμφωνα με την κεντροαριστερή εφημερίδα La Repubblica.

Ο πρόεδρος προτίθεται να αποχωρήσει από το Κυρηνάλιο Μέγαρο και δεν είναι πλέον διατεθειμένος να περιμένει την έγκριση νέου εκλογικού νόμου και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί μέχρι πρότινος, κατά την Repubblica.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, αναφορές του Τύπου για την πρόθεση παραίτησης του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο -η οποία αποδίδεται στην προχωρημένη ηλικία του, καθώς τον επόμενο Ιούνιο θα γίνει 90 ετών.

Το Κυρηνάλιο σημειώνει ότι ήταν γνωστές οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες αποδέχθηκε τη δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ιταλίας. Και οι προϋποθέσεις αυτές ήταν και χρονικές.

Ο Ναπολιτάνο επανεξελέγη τον Απρίλιο του 2013 μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στην εκλογή προέδρου σε μία διαδικασία που προκάλεσε ρήγμα στην ιταλική κεντροαριστερά σε σημείο που οδηγήθηκε σε παραίτηση ο τότε προαλειφόμενος για πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

«Ο Ναπολιτάνο ήταν και είναι ο θεματοφύλακας και εγγυητής του Συντάγματος. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ευγνώμονες», σχολίασε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Γκρατσιάνο Ντελρίο ο οποίος για την διαδικασία επανεκλογής προσβλέπει «στην ευρύτερη δυνατή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, ευχήθηκε από την πλευρά της «τα κόμματα να προβληματισθούν εγκαίρως σχετικά με την όλη κατάσταση και τις ανάγκες που προκύπτουν» και προσέθεσε ότι θεωρεί πως «η Ιταλία είναι έτοιμη, εδώ και καιρό, να αποκτήσει γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk