Μ. Βορίδης: Γιατί να κάνουμε εκλογές; Επειδή το ζητάει ο Τσίπρας;

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, μίλησε στον Βήμα fm για την προεδρική εκλογή, τη διαπραγμάτευση για το χρέος και το ενδεχόμενο εκλογών

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την προεδρική εκλογή, τη διαπραγμάτευση για το χρέος και το ενδεχόμενο εκλογών.{{{ audio1 }}}

Για τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και το ενδεχόμενο εκλογών

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική εξέλιξη που να περιμένουμε από αυτές τις πολιτικές συναντήσεις. Όλοι είναι στις θέσεις τους. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αποφύγει και επιλέγει να απορρίψει πλήρως οποιαδήποτε συνθετική διαδικασία (για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) όπως την προβλέπει το Σύνταγμα και λέει να την καταργήσουμε και να πάμε να συζητήσουμε μετά τις εκλογές. Εδώ υπάρχει μια περαιτέρω παραβίαση όσων ορίζει το Σύνταγμα, διότι είναι προφανές ότι όταν δεν υπάρχει πρόταση για τον ΠτΔ που έχει συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, προφανώς, εφόσον η επόμενη Βουλή εκλέγει με απλή πλειοψηφία, θα αποτελέσει το πρόσωπο του ΠτΔ αντικείμενο των εκλογών. Αλλά να πάμε σε πρόωρες εκλογές, για ποιο λόγο; Επειδή το θέλει ο κ. Τσίπρας; Ή ανησυχεί για το θέμα του προσώπου του ΠτΔ; Και αλίμονο αν εμείς σκεπτόμασταν ότι κάθε φορά που στις δημοσκοπήσεις περνά μπροστά 5-6 μονάδες η αντιπολίτευση να λέγαμε ότι πάμε σε εκλογές. Προφανώς, η στιγμή της σοβαρής και σπουδαίας κρίσης δεν είναι αυτή που σε παίρνει ο δημοσκόπος στο τηλέφωνο, αλλά όταν πας στην κάλπη.»

Για το αν η πρόταση της κυβέρνηση για τη διευθέτηση του χρέους θα γίνει πριν τις εκλογές, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί ΠτΔ

«Έτσι νομίζω. Υπάρχει μια κρίσιμη διαδικασία πριν, προτού πάμε στο μετά και αυτή είναι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Πάμε με τις εξής προϋποθέσεις σ’ αυτήν: ότι δεν θα συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και επομένως θα τεθούν προς κρίση μια σειρά ζητήματα στο λαό, πηγαίνοντας σε εκλογές. Θα είναι λοιπόν ένα από αυτά το χρέος και η διευθέτησή του; Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση έχει ένα χρέος και αυτό είναι ότι πρέπει να συνεχίσει τη δουλειά της, μέχρι τη στιγμή που το Κοινοβούλιο, με τον Α ή Β τρόπο, της πει ότι δεν το συνεχίζει. Όμως, μέχρι εκείνη τη στιγμή, κοιτάει τη συνταγματική προθεσμία των εκλογών η κυβέρνηση και όχι το έκτακτο ενδεχόμενο της μη συγκρότησης προεδρικής πλειοψηφίας. Με αυτό ως γνώμονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι να κάνει και να συνεχίσει το έργο της προς το συμφέρον του έθνους και του λαού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο στη δημοκρατία. Δεν είμαι στη λογική (να χαρίσουμε τη συμφωνία στον Τσίπρα), αλλά ότι κάνουμε τη δουλειά μας για το λαό, αυτή είναι η υποχρέωσή μας προς το έθνος και αυτό πρέπει να κάνουμε. Να μην κοιτάμε σκοπιμότητες και αν μας ταιριάζει ο χρόνος ή το ένα και το άλλο. Αυτά δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο της κυβερνητικής δουλειάς.»

Για το αν θα εκλεγεί ΠτΔ

«Η Βουλή θα σταθεί στο ύψος της και θα εκλέξει ΠτΔ. Η συζήτηση που θα κάνουν οι βουλευτές θα είναι για τον ΠτΔ. Δεν θα είναι συζήτηση ούτε για την κυβερνητική πολιτική ούτε για την έγκριση του κυβερνητικού έργου ούτε απολογισμός των πεπραγμένων της. Συζήτηση θα γίνει επί του πεδίου, του προσώπου του ΠτΔ και όχι περί άλλων, όσο και αν θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση ή κόμματα της αντιπολίτευσης να μεταφερθεί σε άλλο πεδίο, σ’ αυτό της κυβερνητικής πολιτικής.»

Για το πρόσωπο του ΠτΔ

«Θα προτιμούσα να είναι από την Κεντροδεξιά. Το κρίσιμο και σημαντικό είναι να πρόκειται για ένα πρόσωπο συνθετικό, είτε από την Κεντροδεξιά είτε από την Κεντροαριστερά. Αλλά το κρίσιμο και σημαντικό είναι να είναι ένα πρόσωπο, με το οποίο θα μπορεί να ταυτιστεί το έθνος.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk