Χέλμουτ Κολ: Η Γερμανία δέχθηκε την Ελλάδα πρόωρα στην ευρωζώνη

Βαριές ευθύνες για την κρίση χρέους στην Ευρώπη καταλογίζει στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο προκάτοχός του, Χέλμουτ Κολ, σε βιβλίο του που κυκλοφορεί την προσεχή Τετάρτη.

Βαριές ευθύνες για την κρίση χρέους στην Ευρώπη καταλογίζει στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο προκάτοχός του, Χέλμουτ Κολ, σε βιβλίο του που κυκλοφορεί την προσεχή Τετάρτη.

Στα αποσπάσματα του βιβλίου, τα οποία προδημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine, ο Χέλμουτ Κολ καταλογίζει στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων που υπό τον Σρέντερ κυβέρνησε τη Γερμανία από το 1998 έως το 2005 δυο μεγάλα λάθη, την πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχθηκε την Ελλάδα πρόωρα στην ευρωζώνη και προέβη σε χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αναφέρει ο Χέλμουτ Κολ στο βιβλίο του, το οποίο όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο ίδιος θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη μαζί με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι αποφάσεις αυτές ανήκουν σε μια σειρά βασικών εσφαλμένων εξελίξεων τις οποίες αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ΕΕ, στην ευρωζώνη και σε μεμονωμένες χώρες μέλη». Οι λανθασμένες αυτές εξελίξεις, σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύθηκαν στη συνέχεια από λανθασμένες αποφάσεις στις χρηματαγορές.

Ο πρώην καγκελάριος εξαπολύει δριμεία επίθεση στον σοσιαλδημοκράτη διάδοχό του, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που συνέβη εδώ συνιστά όντως ντροπή για τη γερμανική πολιτική και, παράλληλα, προδοσία στη στενή γαλλογερμανική συνεργασία, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να στραφεί κατά του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως όμως έπραξε».

«Γνωρίζαμε την κατάσταση της Ελλάδας»

Την ίδια ώρα ο Χέλμουτ Κολ αντικρούει την κριτική που θέλει τα κατασκευαστικά σφάλματα του ευρώ ή της οικοδόμησης της Ευρώπης να ευθύνονται για την κρίση χρέους. Αντιθέτως, ο ίδιος χαίρεται, όπως τονίζει, που υπάρχει το ευρώ ως ισχυρό καταφύγιο για την Ευρώπη. Οι ελπίδες που συνέδεσαν πολλοί με το ευρώ για μια βαθύτερη συνεργασία στην Ευρώπη μπορούν να εκπληρωθούν εάν επιστρέψουμε βήμα βήμα, αλλά όσο το δυνατό γρηγορότερα σε μια κοινότητα σταθερότητας και πίστης στο δίκαιο, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υπογραμμίζει ότι τώρα η ΕΕ θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα. Διευκρινίζει ωστόσο ότι όσο ήταν ο ίδιος καγκελάριος, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για να ενταχθεί εξαρχής η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η χώρα βρισκόταν ήδη τότε σε μια κατάσταση «η οποία ήταν φανερή σε όποιον κοιτούσε λίγο πιο προσεκτικά ενώ δεν έλειπαν και οι προειδοποιήσεις», γράφει ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος κυβέρνησε τη Δυτική Γερμανία από το 1982 έως το 1990 και την ενιαία Γερμανία ως το 1998.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk