Η Τουρκία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της στους κούρδους μαχητές που επιθυμούν να πολεμήσουν στο πλευρό εκείνων που υπερασπίζονται το Κομπανί από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών. Δεν θα επιτρέψει όμως σε οποιονδήποτε κούρδο μαχητή να διασχίσει τα σύνορα προς Συρία. Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορά της μόνο στους Πεσμεργκά –την πολιτοφυλακή των Κούρδων του Ιράκ –για να ενισχύσουν τους Κούρδους της Συρίας στο Κομπανί.
Ως τη Δευτέρα η τουρκική κυβέρνηση αρνιόταν να βοηθήσει το Κομπανί, εξοργίζοντας τους Κούρδους. Το ότι έκανε στροφή 180 μοιρών φανερώνει ότι της ασκήθηκε τεράστια πίεση από την Ουάσιγκτον. Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τζαβούσογλου δείχνει την αντιφατική στάση της Αγκυρας απέναντι στο Κομπανί. Ενώ ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων προς Συρία για τους Πεσμεργκά, πρόσθεσε ότι το PYD (το πολιτικό σκέλος του YPG, της συροκουρδικής πολιτοφυλακής που υπερασπίζεται το Κομπανί) αποτελεί απειλή για το μέλλον της Συρίας. «Στόχος του είναι να ελέγξει μέρος της Συρίας. Ακριβώς όπως το ISIS» είπε. Και πρόσθεσε ότι «όσο το PYD τρέφει αυτές τις φιλοδοξίες, δεν θα λάβει υποστήριξη ούτε από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ούτε από την Τουρκία».
Το BBC εξηγεί γιατί η Τουρκία ευνοεί μια φατρία Κούρδων έναντι των άλλων και ιδίως γιατί αφήνει να πάνε να πολεμήσουν το ISIS οι Κούρδοι του Ιράκ και όχι οι Κούρδοι της Τουρκίας. Ξεκινώντας θυμίζει ότι επί χρόνια –ιδίως στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όταν το κουρδικό ζήτημα βρισκόταν στο χειρότερο σημείο του στην Τουρκία –οι τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνταν την ύπαρξη των «Κούρδων» και τους αποκαλούσαν «ορεσίβιους Τούρκους».
Περισσότερα από 40.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και του τουρκικού κράτους. Στα τέλη του 2012 οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατ’ εντολή του τότε πρωθυπουργού (νυν προέδρου) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθαν σε συμφωνία με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ξεκίνησαν μια ειρηνευτική διαδικασία –η οποία συνεχίζεται ως σήμερα αλλά τελευταίως, λόγω Κομπανί, κρατιέται με νύχια και με δόντια.
Η βαθιά ριζωμένη έχθρα της Τουρκίας προς το ΡΚΚ περιέπλεξε τη σχέση της Αγκυρας με τους κούρδους μαχητές στη Συρία. Το πολιτικό τους σκέλος, το PYD, θεωρείται αδερφό κόμμα του ΡΚΚ. Η τουρκική κυβέρνηση αποκαλεί τρομοκρατική οργάνωση την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, YPG.
Επειδή η Αγκυρα δεν επέτρεψε στους Κούρδους της Τουρκίας να πολεμήσουν στο Κομπανί, ξέσπασαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές τουρκικές πόλεις στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότερα από 35 άτομα.
Αλλά η στάση της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους του Ιράκ είναι εντελώς διαφορετική. Οταν η (σουνιτική) κυβέρνηση του Ερντογάν αποξενώθηκε από την (σιιτική) κυβέρνηση της Βαγδάτης, οι Κούρδοι του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ έγιναν σύμμαχοι της Αγκυρας. Το πετρέλαιο ήταν ο καταλύτης της συμμαχίας τους. Η Τουρκία έχει ανάγκη το πετρέλαιο που παράγουν οι Κούρδοι του Ιράκ –περίπου 120.000 βαρέλια την ημέρα διοχετεύονται μέσω αγωγού από το Κιρκούκ στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν –ενώ οι Κούρδοι του Ιράκ είχαν ανάγκη να βρουν έναν εταίρο πρόθυμο να παρακάμψει την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ιρακινού Κουρδιστάν είναι πολύ ενισχυμένες. Το Ιράκ αποτελεί σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά των τουρκικών προϊόντων, εν πολλοίς χάρη στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Τουρκική εταιρεία έχτισε το νέο αεροδρόμιο του Αρμπίλ, πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν.
Η ουσία είναι ότι τα οικονομικά οφέλη της Τουρκίας πήραν την πρωτοκαθεδρία από τις εθνοτικές διαφορές με τους Κούρδους του Ιράκ και η σχέση Αγκυρας και Αρμπίλ άνθησε.
«Γι’ αυτό η Αγκυρα αποφάσισε να επιτρέψει στους κούρδους μαχητές από το Ιράκ να περάσουν στη Συρία να πολεμήσουν στο Κομπανί και όχι σε εκείνους της Τουρκίας» γράφει το BBC. «Οι Κούρδοι της Τουρκίας συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα του ΡΚΚ ενώ οι Πεσμεργκά στο Ιράκ αποτελούν μέρος ενός ημιαυτόνομου κράτους με το οποίο κάνει δουλειές η Τουρκία».
Εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι από τη Δύση, οι Πεσμεργκά θεωρούνται πολύ πιο αξιόπιστοι και λιγότερο απειλητικοί σύμμαχοι για την Τουρκία.
Η τουρκική κυβέρνηση ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Από τη μια πιέζεται από τους εθνικιστές ψηφοφόρους της και από την άλλη πιέζεται από την Ουάσιγκτον να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Η επιλογή της Αγκυρας να στείλει στο Κομπανί τους Πεσμεργκά αποτελεί έναν συμβιβασμό για να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.
HeliosPlus