Δυναμική επιστροφή των διαδηλωτών στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ

Στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ βγήκαν και πάλι οι διαδηλωτές, κλείνοντας δρόμους που η αστυνομία είχε καταφέρει να ανοίξει λίγες ώρες νωρίτερα. Μάλιστα σε συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομικών, έγιναν 26 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν και 15 αστυνομικοί.

Στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ βγήκαν και πάλι οι διαδηλωτές, κλείνοντας δρόμους που η αστυνομία είχε καταφέρει να ανοίξει λίγες ώρες νωρίτερα.

Μάλιστα σε συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομικών, έγιναν 26 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν και 15 αστυνομικοί.

Η οργάνωση Occupy Central, η οποία πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις των περασμένων εβδομάδων, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι η προσπάθεια των Αρχών να εκκενώσουν τα σημεία των διαδηλώσεων «προκάλεσε νέο κύμα διαμαρτυριών και επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομίας».

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει στην περιοχή Μονγκ Κοκ, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης της πρώην βρετανικής αποικίας.

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος των φοιτητών δήλωσε ότι θα προσέλθει στον διάλογο με τον κυβερνήτη, την ερχόμενη Τρίτη. Μάλιστα, η όλη πρωτοβουλία πρόκειται να μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο ίδιος ο κυβερνήτης, Λιουνγκ Τσουν-Γινγκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ξεκινήσουν διάλογο την επόμενη εβδομάδα, χωρίς πάντως να υποχωρεί από τις θέσεις του.

Σε ερώτηση για το πώς θα προχωρούσε ο διάλογος την ώρα που ο ίδιος αποκλείει τις ανοικτές υποψηφιότητες στις εκλογές για την ηγεσία της περιφέρειας από το 2017 και έπειτα, απάντησε ότι «δεν βρίσκουμε ούτε σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες ‘ανοικτές’ υποψηφιότητες».

Το Occupy Central είναι ο κυριότερος διοργανωτής των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ. Τρία άτομα, που θεωρούνται πολιτικά μετριοπαθή, είναι οι αρχηγοί του: ο καθηγητής Νομικής Μπένι Τάι, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Τσαν Κιν Μαν και ο ιερέας Τσου Γιου Μινγκ.

Μαζί με το Occupy Central έχει συμπαραταχθεί η Ομοσπονδία Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον Αλεξ Τσάου και τον Λέστερ Τσουνγκ.

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια. Το καλοκαίρι, η κινεζική ηγεσία καθόρισε πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk