Μέχρι σήμερα τον γνωρίζαμε ως τον µετρ του δικαστικού θρίλερ, έχοντας αφήσει τα διαπιστευτήρια του με μυθιστορήματα όπως Η Φίρµα, Ο Πελάτης και Τhe Pelican Brief, που μεταφέρθηκαν και στο σινεμά.

Πλέον όμως, ο αμερικανός συγγραφέας Τζον Γκρίσαμ έχει να κουβαλάει στο βιογραφικό του όχι μόνο τα 275 εκατομμύρια αντίτυπα που έχει πουλήσει παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της 25χρονης καριέρας του, αλλά και τη ρετσινιά του ανεκτικού απέναντι στο θλιβερό φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο.

Ο Γκρίσαμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, υποστήριξε ότι «κάποιοι από αυτούς που φυλακίζονται για παιδική πορνογραφία ίσως απλά να είχαν πιει πολύ» και πως «οι ποινές τους θα έπρεπε να είναι ελαφρύτερες».

Ο Γκρίσαμ είπε στην εφημερίδα ότι ένας «πολύ καλός φίλος» του έχει φυλακιστεί για τρία χρόνια επειδή είδε παιδική πορνογραφία σε μια ιστοσελίδα που λεγόταν «Δεκαεξάχρονες Πόρνες», σε μια περίοδο της ζωής του που απλά έπινε πολύ αλκοόλ.

«Ένα βράδυ που είχε πιει πολύ, σέρφαρε στο ιντερνετ, πάτησε κάποια λάθος κουμπιά και έπεσε πάνω σε αυτές τις φωτογραφίες» δήλωσε ο 59χρονος Γκρίσαμ, κάνοντας και ένα διαχωρισμό ανάμεσα στους «κατά συρροή» και τους «κατά λάθος» παιδόφιλους:

«Δεν έχω καμία συμπάθεια για τους παιδόφιλους, Κλειδώστε τους μέσα! Αλλά είναι πολλοί από αυτούς τους άνδρες που δεν αξίζουν τόσο σκληρές ποινές φυλάκισης» είπε.

«Οι φυλακές μας γεμίζουν τώρα με ανθρώπους της ηλικίας μου. 60χρονους λευκούς άνδρες που ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν, που δεν θα άγγιζαν ποτέ ένα παιδί. Απλά μπήκαν στο διαδίκτυο και άρχισαν να σερφάρουν, ίσως να είχαν πιει πολύ και να πάτησαν τα λάθος κουμπιά, ξέφυγαν και μπήκαν σε σελίδες παιδικής πορνογραφίας» πρόσθεσε, καταλήγοντας πως «τα τελευταία 30 χρόνια οι δικαστές στις ΗΠΑ έχουν τρελαθεί επειδή στέλνουν υπερβολικά πολλούς ανθρώπους στη φυλακή».

Οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στον κόσμο, με περίπου 2,2 εκατομμύρια ενήλικες πίσω από τα κάγκελα.

Οι δηλώσεις αυτές, εξόργισαν ιδρύματα παιδικής κακοποίησης αλλά και εξειδικευμένους νομικούς.

«Τα σχόλια του κύριου Γκρίσαμ στέλνουν επικίνδυνα μηνύματα ότι απλά ψάχνοντας φωτογραφίες στο διαδίκτυο δεν προκαλείτε καμία βλάβη. Όμως κάθε εικόνα είναι ένα πραγματικό παιδί που έχει υποφέρει και με κάθε κλικ σε αυτές τις φωτογραφίες δημιουργείται ζήτηση για περισσότερες φωτογραφίες, άρα και περισσότερη κακοποίηση» δήλωσε στο BBC ο Τζον Μπράουν από την βρετανική Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας στα Παιδιά -NSPCC.

Αλλά και ο Ντίνο Νοτσιβέλι, βρετανός δικηγόρος με εξειδίκευση σε υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, προέτρεψε τον συγγραφέα να συναντήσει από κοντά θύματα κακοποίησης προκειμένου, όπως είπε, να «να καταλάβει πόσο λανθασμένες ήταν οι παρατηρήσεις του».

«Τα σχόλια του κύριου Γκρίσαμ είναι παντελώς ανεύθυνα. Με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση στην ανάρτηση παιδικών φωτογραφιών στο διαδίκτυο, είναι επιτακτική όσο ποτέ η ανάγκη να κάνουμε τους νόμους μας ακόμη πιο σκληρούς για να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όλους εκείνους που έχουν πρόσβαση σε αυτές τις φωτογραφίες. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία επιείκεια πάνω σε αυτό το θέμα.

» Η θέαση και μόνο φωτογραφιών με παιδιά που υφίστανται παιδική κακοποίηση αποτελεί παραβίαση των παιδικών δικαιωμάτων» καταλήγει με τη σειρά της η Μπάρτι Πατέλ από το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την προστασία των παιδιών ECPAT UK.

Ωστόσο, και μετά την δημόσια κατακραυγή που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του, ο διάσημος συγγραφέας αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη, μετά τα σχόλιά του για τις ποινές όσων βλέπουν παιδική πορνογραφία.

«Τα σχόλιά μου δεν ήταν σε καμία περίπτωση συμπαράσταση σε όσους έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα και κυρίως για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος παιδιών» έγραψε.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο κατάπτυστο» απολογήθηκε προσωπικά στην ιστοσελίδα του. Ως γνωστόν, όμως, καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα.

Και το όνομα που θα ακολουθεί τον Γκρίσαμ εις το διηνεκές ειναι πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με ανοχή απέναντι στην παιδική πορνογραφία.