ΤΟ ΒΗΜΑ –ΤΗΕ NEW YORK TIMES
Στο ανυπόγραφο κύριο άρθρο της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα New York Times παροτρύνει την κυβέρνηση του προέρου Μπαράκ Ομπάμα να βάλει επιτέλους τέλος στο εμπάργκο στην Κούβα. Εκτιμά μάλιστα ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα πιστωθεί ως επιτυχία στην εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου, ενώ ως προς το πολιτικό κόστος, τονίζει ότι οι νεότεροι κουβανικής καταγωγής Αμερικανοί θεωρούν ότι το ισχύον από το 1961 εμπάργκο κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ακολουθεί το άρθρο.
«Αν κοιτάξει έναν παγκόσμιο χάρτη, ο πρόεδρος Ομπάμα μάλλον θα έχει ένα άσχημο συναίσθημα λόγω της θλιβερής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις που προσπάθησε να βελτιώσει. Οφείλει να εξετάσει την περίπτωση της Κούβας, όπου μια στροφή πολιτικής θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική επιτυχία στην εξωτερική πολιτική του.
Για πρώτη φορά ύστερα από 50 και πλέον χρόνια, λόγω της αλλαγής πολιτικής στις ΗΠΑ και στην Κούβα καθίσταται πολιτικά εφικτό να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις και να αρθεί το παράλογο εμπάργκο. Ο Ομπάμα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία να βάλει ένα τέλος στη μακρά έχθρα και να βοηθήσει έναν λαό που έχει υποφέρει πολύ από το 1961, όταν η Ουάσινγκτον διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις.
Τα τελευταία χρόνια, η ρημαγμένη οικονομία ανάγκασε την Κούβα να εισάγει μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωσή της. Επέτρεψε στους Κουβανούς να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα. Την άνοιξη, πέρασε νομοσχέδιο που ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις. Ήδη χτίζεται ένα λιμάνι με βραζιλιάνικα κεφάλαια, το οποίο θα είναι οικονομικά βιώσιμο μόνο αν αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Κουβανοί διπλωμάτες διαπραγματεύονται συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ.
Η ολοκληρωτική κυβέρνηση της Αβάνας συνεχίζει να παρενοχλεί και να συλλαμβάνει αντιφρονούντες. Αλλά τα τελευταία χρόνια απελευθέρωσε πολιτικούς κρατουμένους ενώ πέρσι χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επιτρέποντας σε κορυφαίους αντιφρονούντες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Παρατηρείται επίσης ελαφρώς μεγαλύτερη ανοχή για την κριτική προς την ηγεσία, αν και πολλοί φοβούνται ακόμη να μιλήσουν ανοιχτά.
Η κυβέρνηση της Κούβας έχει δηλώσει ότι θα καλωσόριζε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και ότι δεν θα έβαζε όρους.
Ως πρώτο βήμα, η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να αφαιρέσει την Κούβα από την λίστα των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Η Κούβα μπήκε στη λίστα αυτή το 1982 επειδή υποστήριζε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λατινική Αμερική, το οποίο δεν ισχύει πια.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε τις κυρώσεις σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το καθεστώς Κάστρο. Με τα χρόνια, έγινε σαφές σε πολλούς Αμερικανούς ότι το εμπάργκο ήταν πλήρης αποτυχία. Αλλά κάθε πρόταση για την άρση του εξόργιζε τους κουβανοαμερικανούς ψηφοφόρους, που έχουν δυσανάλογα μεγάλο ρόλο στις εθνικές εκλογές.
Η γενιά που υποστήριζε σθεναρά το εμπάργκο πεθαίνει. Οι νεότεροι Κουβανοαμερικανοί έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και θεωρούν ότι οι κυρώσεις προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε σημαντικά βήματα το 2009 για να χαλαρώσει το εμπάργκο, διευκολύνοντας για παράδειγμα ους Κουβανούς των ΗΠΑ να στέλνουν εμβάσματα στην Κούβα. Για να αρθεί πλήρως το εμπάργκο απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου. Αλλά ο Λευκός Οίκος μπορεί να κάνει και άλλα, ας πούμε να καταργήσει το πλαφόν στα εμβάσματα, να επιτρέψει σε Αμερικανούς να χρηματοδοτούν ιδιωτικές κουβανέζικες επιχειρήσεις και να διευρύνει τις ευκαιρίες για ταξίδια στην Κούβα.
Ο Λευκός Οίκος μπορεί να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου και να εμβαθύνει τη συνεργία σε τομείς όπως οι μεταναστευτικές ροές, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και η ασφάλεια των θαλάσσιων εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου.
Τον Απρίλιο, οι αρχηγοί κρατών του Δυτικού Ημισφαιρίου θα συναντηθούν στην Πόλη του Παναμά για την 7η Σύνοδο Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής επιμένουν να προσκληθεί η Κούβα, σπάζοντας την παράδοση του αποκλεισμού της λόγω επιμονής της Ουάσινγκτον. Ο Ομπάμα πρέπει να δει την σύνοδο σαν μια ευκαιρία να γράψει ιστορία».