Ενώ οι αναφορές από το κουρδικό Κομπάνι στη βόρειο Συρία μιλούν για κατάληψη ακόμη και σχεδόν της μισής πόλης από την ISIS, αμερικανοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την επαρχία του Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν την Τουρκία, η οποία συμφώνησε μεν σε υποστήριξη εκπαίδευσης και εξοπλισμού της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης αλλά ο Λευκός Οίκος επιμένει «στην επιτάχυνση της τουρκικής βοήθειας».

To μεσημέρι του Σαββάτου, όπως μεταδίδει το Associated Press επικαλούμενο αναφορές Κούρδων και σύρων ακτιβιστών, η μάχη στο Κομπάνι γινόταν σε δύο μετώπα, στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης. Η ISIS προσπαθεί να κυκλώσει τις κουρδικές δυνάμεις.

Προηγουμένως, οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει το λεγόμενο «κέντρο ασφαλείας» του Κομπάνι, περιοχή στα ανατολικά με κτίρια των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων και το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε έξι αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών κοντά στο Κομπάνι την Παρασκευή και το Σάββατο.

Παράλληλα, όσον αφορά το Ιράκ, αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ανμπάρ προειδοποιούν ότι η κατάσταση στην επαρχία «είναι εύθραυστη», επισημαίνοντας ότι η διεθνής προσοχή έχει στραφεί κυρίως στη βόρεια Συρία και την κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου κούρδοι μαχητές προσπαθούν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές.

Οι αμερικανικές και οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν τρεις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων των τζιχαντιστών στο Ιράκ τις δύο τελευταίες ημέρες.

Οι αμερικανικές δυνάμεις μετέφεραν, επίσης, προμήθειες για τον ανεφοδιασμό των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Ιράκ.

Οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες στο δυτικό Ιράκ, περιλαμβανομένων αυτών εναντίον της πόλης Ραμάντι πρωτεύουσας της αλ Άνμπαρ, βοήθησαν τον ιρακινό στρατό να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές και έτσι η Βαγδάτη παραμένει ασφαλής, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεύτερος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ανέφερε πως το δυτικό Ιράκ είναι μια πηγή ανησυχίας και «η κατάσταση δεν είναι καλή».

Ο ιρακινός στρατός, ανέφερε, έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις οι οποίες απέτυχαν. «Ξεκινούν μια επιχείρηση, όμως σταματά έπειτα από ένα χιλιόμετρο» πρόσθεσε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία σύγκριση» με τις δυνατότητες των Κούρδων, οι οποίοι από την πλευρά τους καταφέρνουν να επανακατάλαβουν περιοχές.

Αργά βήματα της Τουρκίας προς τη «συμμαχία προθύμων»

Παράλληλα, η Τουρκία συμφώνησε να «υποστηρίξει» την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ενόπλων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, την ώρα που οι ΗΠΑ την πιέζουν επίμονα για ενεργή εμπλοκή στην στρατηγική κατά της ISIS.

Όταν ρωτήθηκε αν οι επαφές με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και αξιωματικούς του τουρκικού στρατού απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ απάντησε θετικά.

«Η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στις προσπάθειες εκπαίδευσης και εξοπλισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης», ένα από τα στοιχεία της αμερικανικής στρατηγικής στη Συρία, όπως την παρουσίασε στις 10 Σεπτεμβρίου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

O αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ από την πλευρά του σημείωσε ότι μένει να φανεί εάν η εκπαίδευση των Σύρων θα γίνει σε τουρκικό έδαφος ή όχι: «Τα πιο συγκεκριμένα σημεία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό θα είναι μέρος των συζητήσεων» των επόμενων ημερών στην Άγκυρα, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός.

Ο Χέιγκελ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βάση του Ιντσιρλίκ για τις επιδρομές εναντίον της ISIS. Σε ερώτηση εάν η Τουρκία έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, περιορίστηκε να πει πως «θα μας βοηθούσε πολύ».

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη σημασία που δίνει στην εμπλοκή της Τουρκίας. Η Λίζα Μόνακο, υψηλόβαθμη σύμβουλος ασφαλείας στο προεδρικό επιτελείο συναντήθηκε με τον επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν ως μέρος των επαφών.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπογραμμίστηκε ότι η Μόνακο «εξέφρασε την εκτίμηση του Λευκού Οίκου στην τουρκική υποστήριξη στις επιχειρήσεις και υπογράμμισε τη σημασία επιτάχυνσης της τουρκικής βοήθειας ως μέρος της συνολικής στρατηγικής για υποβάθμιση και τελική εξόντωση της ISIS».