Τρίωρη «ανάκριση» της Φεντερίκα Μογκερίνι στο Ευρωκοινοβούλιο

Ικανοποίησε τους συντηρητικούς ευρωβουλευτές η ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι κατά την τρίωρη «ανάκριση» της την Δευτέρα όταν, απαντώντας σε ερωτήσεις τους, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη Ρωσία, εξέφρασε αντίθεση στην κατασκευή του αγωγού «Νότιο Ρεύμα» και επέκρινε την Κίνα για την αντιδημοκρατική πολιτική της.

Ικανοποίησε τους συντηρητικούς ευρωβουλευτές η ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι κατά την τρίωρη «ανάκριση» της την Δευτέρα όταν, απαντώντας σε ερωτήσεις τους, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη Ρωσία, εξέφρασε αντίθεση στην κατασκευή του αγωγού «Νότιο Ρεύμα» και επέκρινε την Κίνα για την αντιδημοκρατική πολιτική της.

Ταυτόχρονα όμως επισήμανε τον σημαντικό διεθνή ρόλο της Ρωσίας και μολονότι επέμεινε ότι οι κυρώσεις εναντίον της ίσως πρέπει να ενταθούν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας θα βελτιωθούν.

Η κυρία Μογκερίνι προσπάθησε να ανατρέψει τις κατηγορίες που είχαν διατυπώσει εναντίον της ευρωβουλευτές και πολιτικοί σχολιαστές εξ αφορμής της συνάντησης της με τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο Ιούνιο, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, και για την υποστήριξη της στην κατασκευή του αγωγού.

Φροντίζοντας να κρατήσει ισορροπίες η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση των σχέσεων της ΕΕ με τις άλλες χώρες, δήλωσε ότι «η Ρωσία μπορεί αυτή τη στιγμή να μην είναι συνεταίρος αλλά είναι πάντοτε μια χώρα στρατηγικής σημασίας στον κόσμο. Γι αυτό δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να επανεξετάσουμε σε βάθος τις σχέσεις μας στα επόμενα πέντε χρόνια». Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον πυρηνικό αφοπλισμό έστω και αν υπάρχει το πρόβλημα της Ουκρανίας αν τα πράγματα πάνε καλά όπως πρώτα».

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία μπορεί να μην άλλαξαν την πολιτική του προέδρου Πουτιν αλλά «έχουν προξενήσει οικονομικά πλήγματα και πρέπει να συνεχιστούν», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ήταν όμως πιο επιφυλακτική όταν απάντησε σε ερώτηση τι θα κάνει αν η Ρωσία εισβάλει στη Νότιο Ουκρανία: «Χρειαζόμαστε ένα μείγμα απρόβλεπτου και διπλωματίας και, βεβαίως, πρέπει να διευρύνουμε τις κυρώσεις», είπε. Και πρόσθεσε: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην Ουκρανία» γι αυτό η ΕΕ πρέπει «να ενισχύσει τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να εξασφαλίσει την ειρήνη».

Για τον αγωγό φυσικού αεριού δήλωσε ότι «οι πολιτικές συνθήκες δεν είναι σήμερα ευνοϊκές» για την κατασκευή του έστω και αν το έργο είναι στις διαστάσεις των όρων της ΕΕ.

Σε δυο άλλα θέματα η κυρία Μογκερίνι ήταν απόλυτη. Οι τζιχαντιστές, είπε, αποτελούν «απειλή μεγάλων διαστάσεων για όλο τον κόσμο, μια απειλή για όλους μας», και τόνισε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει «να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην εναντίον τους πολεμική προσπάθεια». Προειδοποίησε ότι αν η ΕΕ και ο ΟΗΕ δεν κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να σταθεροποιήσουν τη Λιβύη «η Λιβύη θα είναι ο αμέσως επόμενος στόχος» των τζιχαντιστων.

Στο «πρόβλημα» Ισραήλ-Παλαιστινίων δήλωσε ότι υποστηρίζει την παλαιστινιακή κυβέρνηση Χαμάς-Φατάχ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει οικονομικά κίνητρα και προς τις δυο πλευρές ώστε να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους.

Η Φεντερικα Μογκερινι διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές «ανακριτές» της ότι «οχι μονο θα θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, στο Αζερμπαϊτζάν και στο Ιράν» αλλά θα επιδιώξει να έχει αποτελέσματα. «Είναι μέρος του DNA μου, δεν είναι απλώς όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Απαντώντας σε γενικότερης σημασίας θέματα η κυρία Μογκερίνι δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει «στρατηγικό όραμα» για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική της το οποίο «απαιτεί πολιτική βούληση» των ευρωπαίων εταίρων. Και αναρωτήθηκε: «Ποιος είναι υπεύθυνος για τη στρατηγική σκέψη; Φυσικά, εγώ. Μάλιστα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα την ασκήσω κλεισμένη στο γραφείο μου, μακριά από τον κόσμο».

Η κυρία Μογκερίνι δήλωσε ότι θέλει να κάνει την εξωτερική πολιτική της «κεντρικό σημείο αναφοράς» για τη δραστηριότητα της Κομισιόν στο εξωτερικό. Ανακοίνωσε ότι στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα επισκεφθεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα έχει συνομιλίες με τους ομόλογους της. Δήλωσε επίσης ότι θα ενημερώνει τους ευρωβουλευτές πριν συναντηθεί με υπουργούς Εξωτερικών και οχι μετά τη συνάντηση, όπως γινόταν ως τώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk