Υπό μορφή τελεσιγράφου ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ καλεί τους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας να άρουν έως τη Δευτέρα τον αποκλεισμό των κεντρικών δρόμων, προειδοποιώντας πως η αστυνομία «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει ότι θα λειτουργήσουν τα κυβερνητικά γραφεία και θα ανοίξουν τα σχολεία.

«Η τάξη πρέπει να αποκατασταθεί» λέει καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες παραμένουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ ζητώντας πραγματικά ελεύθερες εκλογές χωρίς κινεζική ανάμειξη στην εκλογή του κυβερνήτη που θα αντικαταστήσει τον Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ στις κάλπες του 2017.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κυβερνήτη Τσουν-Γινγκ προς τους διαδηλωτές δεν περιείχε ρητή απειλή χρήσης βίας για την απομάκρυνση των διαδηλωτών από τους δρόμους, όμως είχε ξεκάθαρα τη μορφή τελεσιγράφου, μεταδίδει ο Τζουν Σούντγουορθ, ανταποκριτής του BBC στο Χονγκ Κονγκ.

Τονίζει ότι η πρόσβαση στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης θα πρέπει να επιτραπεί μέχρι τη Δευτέρα ώστε να μπορέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους και οι δρόμοι πρέπει να ανοίξουν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι τα σχολεία.

Η δήλωση-προειδοποίηση του κυβερνήτη ήλθε αφότου σφοδρές οδομαχίες οδήγησαν στην αναβολή των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και του κινήματος της «επανάστασης της ομπρέλας».

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν το βράδυ του Σαββάτου σε διαδήλωση κατά της βίας, σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που λαμβάνουν χώρα μέχρι στιγμής στο Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, εντός της ημέρας σημειώθηκαν και πάλι σποραδικά επεισόδια βίας στην περιοχή Μονγκ Κοκ, όπου σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής το χειρότερο ξέσπασμα βίας με κακοποιά στοιχεία που φέρεται να συνδέονται με την τοπική μαφία να επιτίθενται κατά φοιτητών.

Η ομοσπονδία των φοιτητών του Χονγκ Κονγκ αποσύρθηκε από τον προγραμματισμένο διάλογο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επέτρεψε σε συμμορίες να επιτεθούν σε ειρηνικούς διαδηλωτές -καταγγελία που διέψευσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ.

Η βία της Παρασκευής έδειξε να ενισχύει το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας και όχι να το κάμπτει, ενώ δεν διαφαίνονται μετά τα γεγονότα ενδείξεις συμβιβασμού.

Ο κυβερνήτης Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα» τη βία, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί εάν δεν αποκατασταθεί η ευνομία.

«Η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν την ευθύνη και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και να επιτρέψουν στην κυβέρνηση και τους επτά εκατομμύρια πολίτες να επιστρέψουν στη δουλειά και την καθημερινότητά τους» δήλωσε.

Και επανέλαβε ότι «το πιο επείγον ζήτημα αυτή τη στιγμή» είναι να επιτρέψουν οι διαδηλωτές στο προσωπικό της κυβέρνησης να επιστρέψει στην εργασία του και να ανοίξουν οι δρόμοι για να γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία.

Ευαγγελία Μπίφη