Αγωνία στο Ντάλας για τον Εμπολα – Σε καραντίνα 4 συγγενείς του ασθενούς

Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας ο αμερικανός ασθενής που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας ο αμερικανός ασθενής που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Οι γιατροί, το ιατρικό προσωπικό και οι νοσηλευτές στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας συνεχίζουν να παρέχουν ποιοτική φροντίδα στον ασθενή (…). Και σήμερα το πρωί, η κατάσταση του ασθενούς είναι σοβαρή», αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν.

Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανέβασε τον αριθμό των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν σε περίπου 100. Αρχικά, οι υπηρεσίες Υγείας του Τέξας είχαν κάνει λόγο για 18 άτομα και χθες τους ανέβασαν στους 80. Πάντως, το CDC διευκρινίζει ότι, μόνο ένας μικρός αριθμός απ’ τα άτομα που τελικά έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα.

Ηδη σε τέσσερα μέλη της οικογένειας του ασθενούς επιβλήθηκε προληπτικά κατ’ οίκον περιορισμός μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου. Αν και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα της λοίμωξης τους έχει απαγορευθεί η οποιαδήποτε επαφή με άλλα άτομα, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των γιατρών.

Προσβλήθηκε και ένας αμερικανός εικονολήπτης

Ένας Αμερικανός εικονολήπτης, ο οποίος εργαζόταν για το NBC News στη Λιβερία, διαγνώστηκε θετικός για τον ιό Έμπολα και θα επιστρέψει άμεσα στις ΗΠΑ για θεραπεία.

Ο εικονολήπτης είχε προσληφθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το δίκτυο προκειμένου να συνεργαστεί με την ανταποκρίτρια του ΝBC στη Λιβερία, Δρ. Νάνσι Σνάιντερμαν. Το περιστατικό αυτό πιστεύεται πως αποτελεί το πρώτο όπου Αμερικανός δημοσιογράφος προσβάλλεται από τη θανατηφόρα ασθένεια, η οποία έχει πλήξει χώρες της Δυτικής Αφρικής και ιδιαίτερα τη Λιβερία.

Προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο επικεφαλής του CDC, Τόμας Φρίντεν, δήλωσε ότι «εξακολουθεί να πιστεύει» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συγκρατήσουν την εξάπλωση του ιού Έμπολα στο εσωτερικό της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δρ Φρίντεν ανέφερε ότι, η υπηρεσία του εξετάζει με προσοχή το θέμα της ασφαλούς απομάκρυνσης των ιατρικών αποβλήτων.

Προς το παρόν πάντως, τα νοσοκομεία δεν έχουν την ικανότητα αποστείρωσης και οι υγειονομικοί κανονισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών απαγορεύουν τη μεταφορά ιατρικών αποβλήτων με απορριμματοφόρα φορτηγά. Ο Δρ Φρίντεν ανέφερε ότι το CDC αναμένει από τις αρχές να λύσουν το θέμα σήμερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk