Κάρατζιτς: Δεν διέταξα τους φόνους των μουσουλμάνων στη Βοσνία

Ο πρώην σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγόρησε τους εισαγγελείς του ICTY ότι λένε ψέματα σχετικά με τον ρόλο του στον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία για να καλύψουν την απουσία αποδείξεων. Στη διάρκεια της απολογίας του -η οποία θα συνεχιστεί και την Πέμπτη με αναφορά στη Σρμπρένιτσα-, ο Κάρατζιτς ισχυρίστηκε ότι αυτός που δικάζεται από το Δικαστήριο είναι ο σερβικός λαός.

Ο πρώην σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγόρησε τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ότι λένε ψέματα σχετικά με τον ρόλο του στον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία για να καλύψουν την απουσία αποδείξεων.

Στη διάρκεια της απολογίας του, ο Κάρατζιτς ισχυρίστηκε ότι αυτός που δικάζεται από το Δικαστήριο είναι ο σερβικός λαός και πρόσθεσε ότι ήταν «πραγματικός φίλος» των μουσουλμάνων.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Κάρατζιτς αρνήθηκε ότι διέταξε τους φόνους των μουσουλμάνων στη Βοσνία, λέγοντας, πάντως, ότι αναλαμβάνει την «ηθική ευθύνη» για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι της Βοσνίας.

Ο Κάρατζιτς πήρε το λόγο για να απολογηθεί στο τέλος της δίκης του για εγκλήματα πολέμου.

Οι εισαγγελείς του ειδικού δικαστηρίου ζητούν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης -τη μέγιστη ποινή- σε βάρος του 69χρονου Κάρατζιτς, κορυφαίας πολιτικής φυσιογνωμίας στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995), ο οποίος άφησε πίσω του 100.000 νεκρούς.

Ο Κάρατζιτς κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε, μαζί με τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον τότε πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την εθνοκάθαρση εκτεταμένων εδαφών της Βοσνίας μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο στόχος τους ήταν να εκδιώξουν τους μουσουλμάνους, τους Κροάτες και άλλους μη Σέρβους από τα εδάφη αυτά. Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία για τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας τον Ιούλιο του 1995 στη Σρμπρένιτσα. Η σφαγή αυτή είναι η χειρότερη που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κάρατζιτς, ο οποίος έχει αναλάβει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, απέρριψε τις κατηγορίες του ICTY.

«Αφού ο διακεκριμένος κατήγορος, κ. Τίγκερ, δεν έχει αποδείξεις, επέλεξε να αμαυρώσει την προσωπικότητά μου, με αποκάλεσε ψεύτη και γκάνγκστερ» δήλωσε αποδίδοντας τον πόλεμο στη Βοσνία στην απερισκεψία άλλων πολιτικών.

«Πιθανότατα δεν θα το είχε κάνει αυτό εάν διέθετε έστω και μία ισχυρή απόδειξη εναντίον του Ράντοβαν Κάρατζιτς» είπε.

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων είπε ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιον για τις σφαγές. «Δεν κατηγόρησα ποτέ άλλους για τη Σρμπρένιτσα, καθώς δεν γνωρίζω τι συνέβη» είπε.

Η απολογία του Κάρατζιτς θα συνεχισθεί και αύριο, Πέμπτη, όπου ο Κάρατζιτς αναμένεται να αναφερθεί στη σφαγή στη Σρμπρένιτσα. Ο κατηγορούμενος και η εισαγγελία θα μπορέσουν να εκφρασθούν μια τελευταία φορά στις 7 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα αρχίσει η διάσκεψη των δικαστών.

Η ετυμηγορία δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο του 2015, κάτι που αντανακλά τη μεγάλη έκταση των διώξεων.

Η εισαγγελία του ICTY κατηγορεί τον Κάρατζιτς ότι είναι η «κινητήριος δύναμη» πίσω από τη γενοκτονία των μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk