Σημαίες μεσίστιες, συγκεντρώσεις σε πόλεις, διαδήλωση των «μουσουλμάνων και των φίλων τους», και διάφορες εκδηλώσεις οργανώνονται στη Γαλλία στη μνήμη του Ερβέ Γκουρντέλ, του ομήρου που απήχθη στην Αλγερία και δολοφονήθηκε από τζιχαντιστές που έχουν διασυνδέσεις με την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η Γαλλία που ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους, τα δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς, τα μεγάλα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα συνεχίζει ταυτόχρονα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, όπου πραγματοποίησε χθες νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του ΙΚ.

Σε μία σπάνια κίνηση, ο πρόεδρος του γαλλικού Συμβουλίου του μουσουλμανικού δόγματος Νταλίλ Μπουμπακέρ κάλεσε «τους μουσουλμάνους και τους φίλους τους» να συγκεντρωθούν σήμερα το απόγευμα έξω από το Τέμενος του Παρισιού για να καταγγείλουν τη «βάρβαρη και αιματηρή τρομοκρατία» του ΙΚ.

Στην εφημερίδα Le Figaro, προσωπικότητες της μουσουλμανικής κοινότητας υπογράφουν άρθρο στο οποίο δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα του ΙΚ, τονίζοντας ότι είναι και αυτοί «βρωμεροί Γάλλοι».

Με την έκφραση αυτή απαντούν στο ΙΚ που είχε καλέσει τη Δευτέρα τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο να σκοτώσουν «άπιστους» και «κυρίως τους κακούς και βρωμιάρηδες Γάλλους», δύο ημέρες πριν αποκεφαλίσουν τον γάλλο όμηρο.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες το άρθρο είναι ο μουφτής του Μεγάλου Τεμένους της Λιόν Κάμελ Καμπτάνε, ο διευθυντής της εβδομαδιαίας έκδοσης Jeune Afrique Μαρουάν Μπεν Γιάχμεντ και η Μπαριζά Χιάρι, γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Την επομένη ενός πρώτου φόρου τιμής στο Σεν-Μαρτέν-Βεζουμπί, χωριό στην ενδοχώρα της Νίκαιας όπου 800 άνθρωποι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία μέχρι το γραφείο οδηγών που ίδρυσε ο Γκουρντέλ, συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί έξω από δημαρχεία όπως του Βιλερμπάν, στην ανατολική Γαλλία και της Βαν, στη δυτική, με τη συμμετοχή βουλευτών.

Άλλη έκκληση για συγκεντρώσεις στο Παρίσι και σε πολλές ακόμη πόλεις όπως στη Νάντη, τη Λιόν, το Μονπελιέ, την Εξ-αν-Προβάνς, έχει απευθυνθεί μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι διοργανωτές.

Η οικογένεια του Ερβέ Γκουρντέλ ζήτησε οι συγκεντρώσεις να διεξαχθούν με «αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση. Δεν θα ανεχτούμε λόγια μίσους, πρόκλησης και πολιτικής, απ΄όπου κι αν προέρχονται. Δεν θέλουμε να πάρουν το λόγο βουλευτές».

Οι συγγενείς υπογραμμίζουν τη μεγάλη αγάπη του «ανοικτού» αυτού ανθρώπου για την ορειβασία, το βουνό και το Μάγρεμπ που τον οδήγησαν στον εθνικό δρυμό της Καμπυλίας στην ανατολική Αλγερία. Εκεί απήχθη την Κυριακή από την οργάνωση Τζουντ αλ-Χιλάφα, η οποία έχει διασυνδέσεις με το ΙΚ και την Τετάρτη έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του.

Απέναντι στην απειλή αυτή, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία θα «κλιμακώσει την στήριξη των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης που πολεμούν σήμερα τις τζιχαντισιτκές οργανώσεις και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο Ιράν για να αποδυναμώσει» το ΙΚ.

Το συμβούλιο άμυνας ενίσχυσε προληπτικά τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμη 10 χώρες (Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες.. στον κατάλογο των 40 πλέον χωρών όπου οι Γάλλοι καλούνται να επιδεικνύουν «μέγιστη προσοχή».

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την υποστήριξή του στη δέσμευση της Γαλλίας κατά του ΙΚ. «Η Γαλλία πρέπει να είναι ενωμένη όταν η εθνική ασφάλεια διακυβεύεται», δήλωσε.

Και άλλες πρωτοβουλίες αναμένονται το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες ύστερα από απόφαση της προεδρίας της Δημοκρατίας. Στη Λιόν ο μουφτής του Μεγάλου Τεμένους θέλει να οργανώσει μεγάλη διαθρησκευτική συγκέντρωση την 1η Οκτωβρίου «για να αντιταχθεί στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».