Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), κατέστησε σαφές ότι το ΡΚΚ αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει σοβαρή πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.
«Η ρητορική που δεν μετατρέπεται σε συγκεκριμένα βήματα δεν αποτελεί πρακτική απάντηση στη διαδικασία του διαλόγου», είπε ο Οτσαλάν σε μήνυμά του το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP). Κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας να θέσει σε εφαρμογή, το συντομότερο και χωρίς δικαιολογίες, αρχές και μηχανισμούς που θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές και εις βάθος διαπραγματεύσεις.
Το μήνυμα μετέφεραν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν», τρεις βουλευτές του HDP που επισκέφθηκαν τον Οτσαλάν στη φυλακή την Κυριακή για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, να πληροφορηθούν τις απόψεις του «Άπο» επ’ αυτής και να λάβουν οδηγίες.
Με πρωτοβουλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση ξεκίνησε διάλογο με τον Οτσαλάν στα τέλη του 2012 για να λύσει το πρόβλημα με τους Κούρδους που έχει στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες άτομα τις τελευταίες δεκαετίες. Παρά την ειρηνευτική διαδικασία, το ΡΚΚ εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών φυλακίων στη νοτιοανατολική Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Στόχος των επιθέσεων αυτών είναι να πιεστεί η κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα που έχει υποσχεθεί.
Το μήνυμα του Οτσαλάν που δημοσιοποίησε το HDP δείχνει ότι ο κούρδος ηγέτης είναι αισιόδοξος για την πορεία την ειρηνευτικής διαδικασίας. «Ο διάλογος που διεξάγουμε παρά τα διάφορα προβλήματα, τις προσπάθειες να μπλοκαριστεί, τις προκλήσεις, τις ολιγωρίες και τις μονομερείς επιβολές, έφθασε πρόσφατα σε ένα νέο σχήμα, σε ένα σημαντικό στάδιο κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα».
Τονίζοντας ότι το στάδιο αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την κοινωνική ειρήνη στην Τουρκία αλλά και για την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, ο Οτσαλάν κάλεσε την κυβέρνηση «να προσεγγίσει το ζήτημα με σοβαρότητα και να επισπεύσει τη διαδικασία».
Στην αρχή του καλοκαιριού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε νέο οδικό χάρτη, το οποίο σημαίνει ότι βρίσκεται στη δεύτερη φάση.