Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι έφθασε την Παρασκευή στον Λίβανο ύστερα από τρία χρόνια απουσίας -επίσκεψη η οποία ερμηνεύεται ως επαναδιεκδίκηση της εξουσίας του επί της σουνιτικής κοινότητας έπειτα από την αιματηρή επέλαση των ενόπλων ισλαμιστών στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως σχολιάζει το Reuters.

Ο Χαρίρι μετέβη απροειδοποίητα στην έδρα της κυβέρνησης στη Βηρυτό όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ταμάμ Σαλάμ, όπως φάνηκε από τα πλάνα που μετέδωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

O σουνίτης πολιτικός του Λιβάνου με την μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα ήταν αυτοεξόριστος από το 2011 και κινούνταν μεταξύ Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας. Έφυγε από τον Λίβανο όταν ανατράπηκε η κυβέρνησή του από συνασπισμό, στον οποίο μετείχε και η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ο πολιτικός, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, έφθασε στη Βηρυτό με αυτοκίνητο Μερσεντές με φιμέ τζάμια και κατευθύνθηκε στον κεντρικό προαύλιο χώρο του Grand Serail, της έδρας της κυβέρνησης στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η επίσκεψή του ακολουθεί την αιματηρή επέλαση ενόπλων ισλαμιστών που εισήλθαν στη χώρα από τη Συρία και κατέλαβαν την σουνιτική πόλη Αρσάλ στα βορειοανατολικά το περασμένο Σάββατο. Οι ένοπλοι αποσύρθηκαν από την πόλη την Τετάρτη ύστερα από συγκρούσεις πέντε ημερών με τον στρατό.

Η επέλαση των ενόπλων, περιλαμβανομένων των μαχητών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, σηματοδοτεί την σοβαρότερη μέχρι σήμερα επέκταση σε άλλες χώρες του εμφυλίου που μαίνεται τα τελευταία τρία χρόνια στη Συρία.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Χαρίρι ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει σε δωρεά ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια προς τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου για να συμβάλει έτσι στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστών.