ΒΑΡΣΟΒΙΑ
Όταν ακούμε τη λέξη έρημος, μας έρχονται στο νου άνυδρες εκτάσεις που απλώνονται σε μια έκταση που καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπως συμβαίνει στις ερήμους Σαχάρα και Καλαχάρι στην Αφρική, στην έρημο Μοχάβε στις ΗΠΑ, στην Ατακάμα στη Χιλή και στην Γκόμπι στη Μογγολία.
Κι όμως, υπάρχει και σε ευρωπαϊκό έδαφος μια έρημος που μπορεί να μην συναγωνίζεται, ούτε σε μέγεθος, ούτε σε… ερημιά τις προαναφερθείσες, ωστόσο αξίζει της προσοχής μας. Είναι η έρημος Μπλέντοου στην Πολωνία, με ηλικία μόλις ενός αιώνα. Την λένε και «Σαχάρα της Πολωνίας», αν και καλύπτει έκταση μόλις 32 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μάλιστα, όπως σημειώνει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το δορυφορικό αμερικανικό δίκτυο CNN, πριν από 60 χρόνια η έρημος αυτή ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη, καθώς κάλυπτε μια συνολική έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων (λόγου χάρη, η έκταση της Σαχάρας φτάνει τα 8.6 εκατομμύρια τ.χ.). Όμως σταδιακά, οι κάτοικοι των γύρω χωριών όπως το Κλούτσζε, άρχισαν αν φυτεύουν δέντρα, τα οποία στη συνέχεια εξαπλώθηκαν και η έρημος μίκρυνε.
«Πολλοί μας ρωτάνε «γιατί νοιάζεστε τόσο πολύ για το Μπλέντοου;». Κι εμείς τους απαντάμε πως κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου αυτή η γεωγραφική ανωμαλία να μην χαθεί από προσώπου γης», σημειώνει η Μαγκνταλένα Μόρον, που ηγείται του προγράμματος συντήρησης της ερήμου με τίτλο «Αναζωογόνηση του Μπλέντοου», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημειώνει η Πολωνή περιβαλλοντολόγος, η έρημος ολοένα και συρρικνώνεται, λόγω της επιστροφής της τοπικής χλωρίδας και πλέον γίνονται προσπάθειες προκειμένου και να μην επηρεαστεί το φύτρωμα των νέων δέντρων, αλλά και να διατηρηθεί αυτό το αξιοθέατο. Όσο για το πώς κατέληξε τόση άμμος στο συγκεκριμένο εκείνο σημείο της Πολωνίας, το οποίο μάλιστα βρίσκεται και μακριά από τις ακτές της Βαλτικής; Οι γεωλόγοι λένε πως η άμμος κατακάθησε εκεί όταν αποτραβήχτηκαν εκατομμύριο τόνοι νερού που έρεαν στην περιοχή της Σιλεσίας, μετά από το λιώσιμο ενός μεγάλου παγετώνα, ιστορικά μόλις «χθες»: περίπου πριν από εκατό χρόνια.