Σοβαρό ενδεχόμενο αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. να βρεθεί ξαφνικά σε λίγες ημέρες με το παλιό, «διάτρητο» σύστημα ενδοεπικοινωνίας, με τους απλούς αναλογικούς ασυρμάτους, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στις έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και άλλες κρίσιμες υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. με τους εκπροσώπους αμερικανικής εταιρείας για τη διατήρηση του υπάρχοντος «ολυμπιακού» κωδικοποιημένου συστήματος Tetra έχουν βρεθεί σε τέλμα λόγω των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων –προσεγγίζουν τα 4-5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ποσό που θεωρείται από τους υπευθύνους της Κατεχάκη «απαγορευτικό» λόγω βεβαίως και της οικονομικής ύφεσης.

Ετσι, αν δεν υπάρξει σημείο προσέγγισης, πλέον η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται να επιστρέψει στο παλιό σύστημα επικοινωνίας στο οποίο ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα ακρόασης και άσχετοι, από ιδιώτες ως κακοποιοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το συνολικό σύστημα ασφαλείας.
Τις τελευταίες ημέρες πάντως έχουν κατατεθεί και άλλες εναλλακτικές προτάσεις για χρήση ενός νέου συστήματος επικοινωνιών με κινητά τηλέφωνα. Ομως ο κίνδυνος η ΕΛ.ΑΣ. να εγκαταλείψει πλέον και το τελευταίο εναπομείναν τμήμα του περιώνυμου ολυμπιακού συστήματος ασφαλείας C4I που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 160 εκατ. ευρώ είναι ορατός.
Παράλληλα μπορεί να σημάνει και το επίσημο τέλος μιας προμήθειας που αναστάτωσε την ΕΛ.ΑΣ., οδήγησε σε παραιτήσεις πολλών αστυνομικών που συμμετείχαν σε επιτροπές παραλαβής, ενώ προκάλεσε και σειρά δικαστικών ερευνών με στόχο πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η αποπληρωμή του συστήματος C4I και άλλα ζητήματα είχαν παραπεμφθεί στη διεθνή διαιτησία.
Το σύστημα του 2004

Το σύστημα ενδοεπικοινωνίας Tetra, που λειτουργεί μόνο στα όρια της Αττικής, κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 90 εκατ. ευρώ και η εγκατάστασή του ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2004 από τη γερμανική εταιρεία Siemens η οποία συμμετείχε στην κοινοπραξία SAIC. Τα υπόλοιπα τμήματα του C4I, όπως το σύστημα καμερών, τα συστήματα ηλεκτρονικών χαρτογραφήσεων, ψηφιακών αναλύσεων περιστατικών κτλ., ουδέποτε λειτούργησαν επαρκώς ή έχουν αδρανοποιηθεί.
Το σύστημα Tetra, παρότι είχε παρουσιάσει «κενά» σε διάφορες περιοχές της Αττικής, είχε θεωρηθεί σχετικά ικανοποιητικό ενώ ως πλεονέκτημά του είχε θεωρηθεί το ότι ήταν απόλυτα κλειστό και «στεγανοποιημένο» και δεν επέτρεπε σε κανέναν τρίτο να ακούει τις συνομιλίες των αστυνομικών, ακόμη και αν έκλεβε τη συσκευή κάποιου αστυνομικού. Σε αυτή την περίπτωση η συσκευή έκλεινε αμέσως.
Η σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2004 προέβλεπε δεκαετή εκχώρηση του συστήματος στις ελληνικές αρχές και εκπνέει τον ερχόμενο Ιούλιο. Επιπλέον, δινόταν η δυνατότητα, κατόπιν νέας διαπραγμάτευσης, πενταετούς ανανέωσής της. Η σύμβαση ωστόσο προέβλεπε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί τη διατήρηση ή μη του συστήματος πριν από το 2014. Ετσι τις τελευταίες εβδομάδες οι υπεύθυνοι της ΕΛ.ΑΣ. ήλθαν σε συναντήσεις με τους έλληνες αντιπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας, διαδόχου της αποσυρθείσας Siemens, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανανέωσης της συμφωνίας. Δεν διαφαίνεται πάντως να υπάρχει αρχικά οικονομική προσέγγιση. Επιπλέον, στη σχετική διαδικασία εμφανίστηκαν και εκπρόσωποι δύο ακόμη εταιρειών –ασχολούνται με συστήματα ασφαλείας –οι οποίοι ωστόσο δεν κατέθεσαν τελική πρόταση.


Αναζητώντας εναλλακτική

Τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκε μια πρωτοποριακή πρόταση από τους έλληνες αντιπροσώπους άλλης γερμανικής εταιρείας που έχει βάση στα υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και παρέχει τη δυνατότητα χρήσης σε όλη την Ελλάδα μεταφοράς εικόνων, δεδομένων και βίντεο, έλεγχο διαβατηρίων, κουμπί έκτακτης κατάστασης. Το σύστημα αυτό, που θεωρείται μικρού κόστους, έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες να εγκαθίσταται σε ξένες υπηρεσίες ασφαλείας και εξετάζεται από την ΕΛ.ΑΣ.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία παράτασης της λειτουργίας του Tetra το σύστημα θα απεγκατασταθεί και οι υπάρχουσες συσκευές θα αφαιρεθούν από τους αστυνομικούς. Στους ενστόλους θα δοθούν ασύρματοι «παλιού τύπου», του αναλογικού συστήματος που είχε η ΕΛ.ΑΣ. προ του 2004 και σε δεύτερη φάση θα κηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια νέου συστήματος. Ωστόσο αυτός ο διαγωνισμός θα διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια και ως τότε οι… συνακροατές της ΕΛ.ΑΣ. θα «θριαμβεύουν».

HeliosPlus