Ο Στέλιος Βαμβακάρης και ο Ζαχαρίας Καρούνης «Αυτοπροσώπως» στον Νίκο Θρασυβούλου

Την Κυριακή 1 Ιουνίου ο Στέλιος Βαμβακάρης και ο Ζαχαρίας Καρούνης καλεσμένοι στη 2η ώρα της εκπομπής «Αυτοπροσώπως» του Νίκου Θρασυβούλου. Συντονιστείτε (14:15-15:00) στον Βήμα 99.5 και κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς»

Την Κυριακή 1 Ιουνίου ο Στέλιος Βαμβακάρης και ο Ζαχαρίας Καρούνης καλεσμένοι στη 2η ώρα της εκπομπής «Αυτοπροσώπως» του Νίκου Θρασυβούλου. Συντονιστείτε (14:15-15:00) στον Βήμα 99.5 και κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» για το Σάββατο 7/6.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης (γεν. 2 Μαρτίου 1947, Πειραιάς) είναι λαϊκός μουσικός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, δευτερότοκος γιος του Μάρκου Βαμβακάρη.

Υπήρξε επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των δώδεκα ετών και συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Συνέθεσε μουσική για τον κινηματογράφο, όπως για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», αλλά και για θεατρικά έργα.

Ηχογράφησε με τον Louisiana Red το δισκο/CD «Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο» στις 24 Σεπτέμβρη 1988 (εταιρία: «Εβδομη Διάσταση»), που περιέχει 8 κομμάτια. Σε φεστιβάλ στη πόλη Φάλον (Σουηδία) έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ.

Ο Ζαχαρίας Καρούνης γεννήθηκε στα Πάκια Λακωνίας στις 2 Νοεμβρίου του 1977.

Σπούδασε στη Θεολογική σχολή του πανεπιστημίου της Αθήνας και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ βυζαντινής μουσικολογίας. Σπούδασε τη βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον Λ. Κουζηνόπουλο και Θεωρητικά της Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, με υποτροφία. Στο ίδιο ωδείο παρακολούθησε επίσης μαθήματα κλασσικού τραγουδιού με καθηγήτρια την Μ. Νικάκη.

Από το 1998 ανέπτυξε καλλιτεχνική δραστηριότητα ως τραγουδιστής στο ρόλο του κορυφαίου του χορού, στην παράσταση της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Κ. Τσιάνου. Το 1999 συμμετείχε στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Βίρα τις άγκυρες», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ερμηνεύοντας το «Τραγούδι της ξενιτιάς» του Μίκη Θεοδωτάκη. Την ίδια χρονιά, συνεργάστηκε με την «Ορχήστρα των χρωμάτων» του Μάνου Χατζιδάκι, ερμηνεύοντας μικρασιάτικα τραγούδια στην παράσταση «Δυο φωνές για τη Λωξάνδρα».

Το καλοκαίρι του 2000 συνεργάστηκε με το «Λύκειο Ελληνίδων» στη παράσταση «Θάλασσα» στο Ηρώδειο.

Τον Ιούλιο του 2001 συνεργάστηκε με τη Μαρία Φαραντούρη στη συναυλία «Ένας αιώνας Ελληνικό τραγούδι», που έγινε επίσης στο Ηρώδειο. Το καλοκαίρι του 2002 ο Ζαχαρίας Καρούνης συμμετείχε σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με τη Δόμνα Σαμίου, με την οποία έχει μια σταθερή και στενή συνεργασία μέχρι σήμερα. Τον Σεπτέμβριο του 2002 συμμετείχε στη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη «Μελοποιημένη ποίηση» που έγινε στο Ηρώδειο, και ερμήνευσε μαζί της τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, του Μ. Χατζιδάκι και του Στ. Ξαρχάκου. Συγχρόνως ασχολήθηκε με την καταγραφή και την ερμηνεία τραγουδιών της Ανατολής (Μικρά Ασία – Καππαδοκία – Πόντος – Τουρκία). Τραγούδησε επίσης Ρεμπέτικα και Λαϊκά τραγούδια για 2 χρόνια, στο «Περιβόλι του Ουρανού» μαζί με τη Θεσσαλονικιά Μαριώ. Το 2003-2004 συνεργάστηκε με την Τατιάνα Λύγαρη στο θέατρο «Το τραίνο στο Ρουφ”, στη μουσικοθεατρική παράσταση «Υπ’ ατμόν». Το καλοκαίρι του 2004 πήρε μέρος στη μουσική παράσταση «Ταλέντο – Η συμμετρία της αρμονίας», η οποία παρουσιάστηκε στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος Αθήνα 2004.

Το 2007 και 2008, συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα σε τρεις παραστάσεις. Στις 4 και 5 Ιουλίου του 2007 συμμετείχε στην παράσταση «Όταν συμβεί στα πέριξ» υπό την επιμέλεια του Π. Κουνάδη, στο Ηρώδειο. Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2007 μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου του 2008, τραγούδησε δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα στην μουσική παράσταση «Όλα από την αρχή» σε σκηνοθεσία του Στ. Φασουλή, στο θέατρο Παλλάς, που αποτελούσε μια αναδρομή στην πορεία του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή. Τον Φεβρουάριο του 2008 συμμετείχε στις επτά παραστάσεις «Σαν τραγούδι μαγεμένο», που έγιναν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη, και ήταν αφιερωμένες στο Ρεμπέτικο.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Ελληνικό Φεστιβάλ παρουσιάζουν την μουσική παράσταση «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» σε ιδέα και καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίνας Νικολακοπούλου, στην Πέτρινη Αποθήκη στην προβλήτα του ΟΛΠ [Πύλη Ε2] την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και τη Κυριακή 8 Ιουνίου (έναρξη συναυλίας 21.00 – διάρκεια 2.15 ώρες)

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Ελληνικό Φεστιβάλ – εννέα μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του ομορφότερου θεάτρου – μνημείου της Ελλάδας, η οποία επιβεβαιώνει την πρόθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Τάκη Τζαμαργιά για συνεργασίες με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς (Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο).

Στον Πειραιά, στο τόπο όπου γεννήθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι και στην Πέτρινη Αποθήκη στον ΟΛΠ, ένα χώρο διατηρητέο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, μέσα από την μουσική παράσταση «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» θα ζωντανέψουν οι μορφές των Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Ανέστη Δελιά και Στράτου Παγιουμτζή και θα ακουστούν μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια μιας εποχής που έμεινε στην ιστορία ως Πειραιώτικο Ρεμπέτικο.

Ήταν γύρω στο 1934 όταν ο Μάρκος Βαμβακάρης μαζί με τρείς φίλους του μουσικούς – διαφορετικού ύφους ο καθένας – τον Γιώργο Μπάτη, τον Ανέστη Δελιά και τον Στράτο Παγιουμτζή φτιάχνουν ένα πρωτοποριακό για την εποχή σχήμα που ονομάστηκε «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» και η οποία με μπουζούκια και μπαγλαμάδες άλλαξαν τον ήχο της μουσικής, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός νέου είδους: το πειραιώτικο ρεμπέτικο.

Στην μουσική παράσταση «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Στέλιος Βαμβακάρης, Γιάννης Κούτρας, Απόστολος Ρίζος, Ζαχαρίας Καρούνης και οι Εβελίνα Αγγέλου, Πέτρος Μάλαμας. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης, Αλέξανδρος Τσώτσης

Στη διάρκεια της παράστασης θα διαβαστούν αποσπάσματα από το ημερολόγιο του 2013 που εξέδωσε το «Λιμάνι της Αγωνίας» με τίτλο «Πόλη Μεταναστών και Προσφύγων», το ημερολόγιο του 2006 «Ο Πειραιάς και το Ρεμπέτικο Τραγούδι: στοιχεία και κείμενα του ερευνητή του ρεμπέτικου Σπύρου Παπαϊωάννου» και αποσπάσματα από την «Αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη» της Αγγελικής Βέλλου-Κάιλ.

Ταυτότητα Παράστασης

Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς – Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ (Πύλη Ε2)

Ιδέα – Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Λίνα Νικολακοπούλου

Σκηνογραφία, Ενδυματολογική Επιμέλεια

Άγγελος Μέντης

Φωτισμοί

Αλέκος Γιάνναρος

Ενορχηστρώσεις

Κώστας Νικολόπουλος

Επιμέλεια Οπτικού Υλικού

Καλλιόπη Λεγάκη, Μαρία Γεντέκου (Portolanos Films), Λίνα Νικολακοπούλου

Τραγουδούν

Στέλιος Βαμβακάρης, Γιάννης Κούτρας, Απόστολος Ρίζος, Ζαχαρίας Καρούνης και οι Εβελίνα Αγγέλου, Πέτρος Μάλαμας.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί

Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης, Αλέξανδρος Τσώτσης

Ορχήστρα

Μανώλης Πάππος – μπουζούκι

Παναγιώτης Τσεβάς – πιάνο, ακορντεόν

Κώστας Μερετάκης – κρουστά

Παναγιώτης Μανουηλίδης – κοντραμπάσο

Μάνος Σαβιολάκης – κιθάρα, μπαγλαμά, μπουζούκι, πολίτικη λύρα

Κώστας Νικολόπουλος – ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, κιθαρόνι, μπάντζο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk