Π. Τατσόπουλος: «Δεν θα παίξω μπάλα στα παιχνίδια που θέλουν τους ανεξάρτητους βουλευτές ‘μαξιλάρι’ της κυβέρνησης»

Την Πέμπτη 29 Μαΐου ο ανεξάρτητος βουλευτής, μίλησε στον Βήμα fm για τη ΔΗΜΑΡ, τον Φώτη Κουβέλη, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την Πέμπτη 29 Μαΐου ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πέτρος Τατσόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τη ΔΗΜΑΡ, τον Φώτη Κουβέλη, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.{{{ audio1 }}}

Για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις φήμες περί συμμετοχής του, όπως και άλλων ανεξάρτητων βουλευτών, στην κυβέρνηση

«Δεν ήταν θέμα διάστασης απόψεων μόνο, αλλά υπήρχε και μια συγκεκριμένη συμπεριφορά απέναντί μου που δεν τη δεχόμουν. Δεν μπορεί να είχαν όλοι οι άλλοι να μην κάνουν λάθος κι εγώ να ήμουν πράκτορας και υπονομευτής. Δεν πέρναγε αυτό. Αυτό είπα. Και δεν σημαίνει αν κάποιος είναι πολιτικά άστεγος ότι είναι και πολιτικά πρόθυμος, μάλιστα σ’ αυτό το κλίμα. Δηλαδή, φαντάσου ανάγνωση εκ των υστέρων: α, ο Πετράκης γι’ αυτό έφυγε, για το υπουργικό κοστούμι. Είναι ράδιο αρβύλα όλα αυτά, καμία πρόταση δεν μου έγινε και δεν θεωρώ ότι η Ν.Δ. έχει τέτοια ένδεια στελεχών που δεν μπορεί να βάλει υπουργούς και στράφηκε με μεγάλη αγάπη και σαγηνεύτηκε από τους ανεξάρτητους. Δεν τσιμπάω ούτε θα τσιμπήσει κάποιος και θα το πιστέψει, ότι δεν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι του πνεύματος για το υπουργείο Πολιτισμού και σκέφτηκαν για το υπουργείο εκείνον τον συγγραφέα που καθόταν μόνος του στα έδρανα… Μ’ αυτό τσαντίζομαι, ότι είναι όλοι οι ανεξάρτητοι πρόθυμοι. Ότι θέλουν να σωθούν και σου λέει ότι για να σωθούν, θα ψηφίσουν και Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα. Δεν είμαι σ’ αυτήν την κατηγορία, όμως, εγώ και δεν παίζω μπάλα… Παραμένει η παλιά, καλή νοοτροπία ότι όποιος αλλάζει στάση είναι αργυρώνητος, πουλημένος ή ότι ήταν πράκτορας εξαρχής. Δεν θα παίξω μπάλα σ’ αυτό το παιχνίδι. Τα κριτήρια για μένα, για τον ΠτΔ, επειδή είναι ανεύθυνος άρχων, είναι ότι θα έπρεπε να τον προστατεύουμε σαν τα μάτια μας. Δεν γίνεται αυτό στη διαδικασία και το χειρότερο είναι ότι γίνεται μια αισχρή συνδιαλλαγή. Τον χρησιμοποιούμε ως μέσον για να επισπεύδουμε εκλογές ή για να αναβάλλουμε εκλογές. Δεν παίρνω μέρος σ’ αυτή τη συνδιαλλαγή και επειδή μπαίνει η σκιά ότι επειδή δεν παίρνει μέρος ο Τατσόπουλος στη συνδιαλλαγή μάλλον τα έχει κάνει πλακάκια και θα επιστρέψει κάποια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ… δεν θα επιστρέψω ποτέ. Ποτέ των ποτών! Πόσο πιο καθαρά να το πω; Αλλά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο χρειαστεί δυνάμεις για να γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας, πάντοτε εγώ ήμουν υπέρ της συνεργασίας των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέω αυτό. Λέω ότι το αντίτιμο για την ψήφο είναι συνδιαλλαγή και ότι δεν πρόκειται να πάω ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με θέλουν κιόλας!»

Για τα σενάρια και την ονοματολογία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Το πρόσωπο είναι η πρόφαση. Δεν έχει καμία σημασία το πρόσωπο. Εξυπηρετούν μια πολιτική. Άμα σου λέει ότι και τον Τσίπρα τον ίδιο να προτείνουν, αυτοί (στον ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα τον ψηφίσουν για να γίνουν εκλογές, με τον Κουβέλη θα το κάνουν; Χρησιμοποιούμε το θεσμό και τον ξεφτιλίζουμε έτσι. Και με ποιο κόμμα μπήκα στη Βουλή; Με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να απομακρύνω λοιπόν ορισμένα σκοτεινά σχέδια ότι τα βρήκα με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι θέλω να στηρίζω την κυβέρνηση ως μαξιλάρι στις δύσκολες στιγμές ή για τον ΠτΔ, λέω ότι δεν είμαι μαξιλάρι ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι βγήκα από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν γούσταρα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο θέμα, όμως, αυτό. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ γούσταρε εμένα και αυτό είναι άλλο κεφάλαιο από το να πεις ότι ήταν εγκάθετος και εμβόλιμος και τώρα βγήκε για να συνεχίσει την αποστολή του με το μανδύα του ανεξάρτητου. Είμαι ανεξάρτητος και στο παιχνίδι της προεδρίας δεν παίρνω μέρος. Θέλω να προστατεύσω την προσωπική μου αξιοπρέπεια από οποιαδήποτε υποψία συναλλαγής.»

Για το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

«Άκουγα τον Σκουρλέτη που έλεγε ότι μπορεί να συνεργαστούν εάν (στο ΠΑΣΟΚ) γονατίσουν, μετανοήσουν, μεταλάβουν κτλ. Δεν θα τους δεχθούμε, έλεγε στην πραγματικότητα ο Σκουρλέτης. Δεν έχει αλλάξει τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και τώρα που είναι πρώτο κόμμα. Δεν θέλει συνεργάτες, αλλά θέλει να συρθούν οι άλλοι σε συνεργασία. Οι συμμαχίες – διότι αυτοί οι καχεκτικοί διπολισμοί ΣΥΡΙΖΑ plus και Ν.Δ. plus – δεν βγαίνουν μόνο με το μπόνους (εδρών). Τελείωσαν αυτά, μόνο με συμμαχίες πάμε πλέον. Και οι συμμαχίες απαιτούν σεβασμό και από τα δύο μέρη.

Αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπήκαν μέσα του άνθρωποι που ήταν στο ΠΑΣΟΚ ή είχαν σχέση με τα μνημόνια ή κάτι άλλο. Με την Κατσέλη είναι αυταπόδεικτο. Στην ουσία, τι λέει; Ότι μετανόησανε και τους συγχωρήσαμε, γιατί άλλαξαν θέση. Μιλάει σαν καλόγερος ο Σκουρλέτης και με τσαντίζει όπως μιλάει!

Από το 17% πήγε στο 27%, από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012. Και από τον Ιούνιο του 2012 έως το Μάιο του 2014 κόλλησε στο ίδιο και έπεσε και λίγο. Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός του ταβανιού, δεν ξέρω άλλον. Με αυτό το ταβάνι, δεν μπορεί να κυβερνήσει. Ο ενδιάμεσος χώρος θα επιβάλλει το σεβασμό που πρέπει, για τον εαυτό του και την αξιοπρέπειά του. Αν δεν το κάνει αυτό, θα παραμείνει ένα συμπλήρωμα ή ένα μαξιλάρι.»

Για την παραίτηση Κουβέλη

«Είναι μια έντιμη πράξη. Ο Κουβέλης έχει εκλεγεί πρόεδρος με μεγάλη πλειοψηφία πριν από μερικούς μήνες και είναι φρέσκος. Ο αστερίσκος που μπαίνει και οι πρώτες επιφυλάξεις είναι μήπως έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του να παίξει ένα παιχνίδι αλά Παπανδρέου το 2009. Δηλαδή, παραιτούμαι, αλλά ξαναθέτω υποψηφιότητα και μετά από δύο μήνες, με βγάζετε ξανά με μεγάλη πλειοψηφία. Επειδή, όμως, οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί και το ποσοστό (της ΔΗΜΑΡ) συντριβή, που δεν ήταν έτσι με τον Παπανδρέου και είχε δημιουργήσει πολύ άσχημες εντυπώσεις όταν το έκανε, δημιούργησε όμως πολύ ισχυρούς συσχετισμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα και το συνέδριο. Η παραίτησή του τιμά τον Φώτη. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Και κάθε επαναφορά του θα εντείνει την εσωστρέφεια που υπάρχει στη ΔΗΜΑΡ. Καλό είναι να έρθει και ένα νέο πρόσωπο, να τελειώνουμε με τη γεροντοκρατία. Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα, αλλά δεν ξέρω αν οι ΔΗΜΑΡίτες τον θέλουν. Και ο Σπύρος Λυκούδης θα ήταν μια πολύ καλή περίπτωση.»

Για τους «ρεαλιστές» του ΣΥΡΙΖΑ

«Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι «ευρωπαϊκό» και έχει με αυτό πολλά κοινά το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως εάν το παραδέχεται ή όχι ο Τσίπρας. Διότι ο ίδιος ο Τσίπρας ανήκει στους ρεαλιστές. Αλλά επειδή έχει και ένα ρόλο ισορροπιστή, εκ των πραγμάτων, για να μην του διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη ο ΣΥΡΙΖΑ, παίζει κατά καιρούς και το λαϊκίστικο χαρτί. Το έλεγα από τότε που ήμουν μέσα: ότι μόνο προς την Κεντροαριστερά πρέπει να στραφείτε, διότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την κυβερνησιμότητα. Για να δημιουργηθεί κυβέρνηση. Οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν το πιστεύουν αυτό. Αντίθετα, πιστεύουν ότι όσο πιο κεντροαριστερή φυσιογνωμία αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο περισσότερο χάνει.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk