Π. Σκουρλέτης: «Με τον Παπανδρέου και το σημερινό ΠαΣοΚ δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης»

Την Πέμπτη 29 Μαΐου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον Βήμα fm για την οικονομία, το «άνοιγμα» Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και τις πανελλαδικές εξετάσεις

Την Πέμπτη 29 Μαΐου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης μίλησε στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο για την οικονομία, το «άνοιγμα» Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και τις πανελλαδικές εξετάσεις.{{{ audio1 }}}

Για το «άνοιγμα» Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

«Νομίζω ότι δεν υπάρχουν στη βάση προγράμματος και αρχών περιθώρια συνεργασίας ούτε με το πρόσωπο (του κ. Παπανδρέου) ούτε με το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές αυτό. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να κάνει αυτό που λέμε επαναφορά στον ενεργό πολιτικό στίβο, προσπαθεί να δημιουργήσει αίσθηση, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλδημοκρατία, δεν μπορεί να έχει συνομιλητή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν μέσα από τις δικές τους διαδικασίες επαναπροσδιοριστούν, βεβαίως, θα υπάρχει μια άλλη στρατηγική βάση. Απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, στις πολιτικές λιτότητες, στο πώς αντιλαμβάνονται τις συνθήκες της αγοράς και το κοινωνικό κράτος. Υπάρχουν πέντε πράγματα που είναι αναγκαίο να γίνουν, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα του Μνημονίου. Αν επιμείνουμε ότι το Μνημόνιο πρέπει να παραμείνει, αυτός ο χαλκάς στην οικονομία και στην κοινωνία, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Υπάρχουν οι εφαρμοστικοί νόμοι και το μεσοπρόθεσμο που ψήφισαν μόλις πριν από δύο εβδομάδες…»

Για την οικονομία και τις προτάσεις Τσίπρα στη συνέλευση του ΣΕΒ

«Είναι μάταιο και κοροϊδία να μιλάμε για εξωστρεφή οικονομία και επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίες θα μπορούν να σταθούν στον οικονομικό καταμερισμό με τόσο ακριβό κόστος ενέργειας. Αυτό θα πρέπει να είναι μια μέριμνα της Πολιτείας και μπορεί να το κάνει μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ; Εγώ λέω όχι. Μπορεί να το κάνει, όμως, μια ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, η οποία θα ασκεί και κοινωνική πολιτική προς τους οικονομικά αδύνατους, αλλά και τιμολογιακή πολιτική στις βιομηχανίες που πραγματικά παράγουν.

Μίλησε (ο κ. Τσίπρας) για φορολογία κερδών και όχι συντελεστών παραγωγής. Εμείς, έχουμε ανάγκη από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που να είναι αναδιανεμητικό, σταθερό, που δεν θα επιβαρύνει τα γνωστά και μόνιμα υποζύγια και που θα μπορούμε να το υλοποιήσουμε, διότι υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια που δεν κατορθώνει να εισπράξει αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός.»

Για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων

«Θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθούμε σε μια λογική ελεύθερης εισαγωγής, διότι έχουμε προτάσεις για ένα προπαρασκευαστικό έτος με αξιολόγηση. Θα άξιζε να έχουμε μια ολόκληρη ραδιοφωνική εκπομπή με ανθρώπους πιο κατάλληλους από εμένα για να το συζητήσουμε… Χθες ξεκίνησαν οι εξετάσεις. Δεν ήταν μόνο η αφορμή (για την ανακοίνωση) η αυτοκτονία ενός εφήβου, η οποία αποδείχθηκε, όπως λέτε εσείς, από το ρεπορτάζ ότι ήταν τελικά για άλλους λόγους. Ούτως ή άλλως θα έβγαινε αυτή η ανακοίνωση. Το άγχος που περνάνε τα παιδιά αυτά και η ελληνική οικογένεια και τα χρήματα που κατασπαταλά για μια θέση στο υποτίθεται δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και το ελληνικό πανεπιστήμιο, τα γνωρίζετε καλά.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk