Η συνεχής «μίμηση» από τον 44χρονο καταζητούμενο Νίκο Μαζιώτη των κτυπημάτων της 17Ν αλλά και οι επιθέσεις σε ενδεικτικές ημερομηνίες εξακολουθούν να προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ. ύστερα και από τους δύο πυροβολισμούς που ρίχθηκαν εναντίον των κεντρικών γραφείων του ΠαΣοΚ το ξημέρωμα της Κυριακής των εκλογών.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέτασαν μάλιστα το ενδεχόμενο οι δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα να επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν και εκτοξευτήρα ρουκετών, όπως ακριβώς έκανε η 17Ν στην επίθεση στις 31 Μαρτίου 1999. Η οργάνωση τότε είχε κτυπήσει από το ίδιο ακριβώς σημείο στην οδό Μαυρομιχάλη, με τη χρήση πυροσωλήνα και με πυροδότηση μέσω ωρολογιακού μηχανισμού. Ως δράστες εκείνης της ενέργειας φέρονταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε εκείνη την επίθεση της 17Ν η ρουκέτα που είχαν εκτοξεύσει τα μέλη της οργάνωσης δεν είχε εκραγεί. Είχε… σφηνώσει σε μπαλκόνι πολυκατοικίας, στην οδό Διδότου 34. Οπως ανέφεραν τότε αστυνομικοί, «ευτυχώς που η ρουκέτα δεν εξερράγη γιατί αλλιώς θα θρηνούσαμε θύματα». Ομως οι αστυνομικοί δεν είχαν καμία σχετική μαρτυρία για την επίθεση της Κυριακής ενώ εκτιμούν ότι μπλόκαρε το μοναδικό Καλάσνικοφ που είχαν μαζί τους οι δράστες, αφού βρέθηκαν μεν δύο βολίδες αλλά μόνο ένας κάλυκας. Εστιάζουν ωστόσο το ενδιαφέρον τους στο δίτροχο με το οποίο φέρεται να διέφυγαν οι δράστες.

Οι αστυνομικοί θεωρούν εξαιρετικά πιθανό η ενέργεια αυτή να προέρχεται από τον 44χρονο και τους ένοπλους συνεργούς του, που εμφανίζονται με τα ονόματα Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, Επαναστατικός Αγώνας, ενώ δεν αποκλείουν στην επίθεση της οδού Μαυρομιχάλη να εμφανίσουν μία νέα ομάδα για να «διευρύνουν τεχνητά» το «ένοπλο μέτωπο». Οι αστυνομικοί γνωρίζουν σχεδόν όλους τους συνεργούς του Νίκου Μαζιώτη, κυρίως από τα βίντεο ληστειών σε τράπεζες που έχουν διαπράξει. Ομως και αυτοί φέρεται να έχουν εξαφανισθεί από προσώπου γης, να έχουν άγνωστα καταλύματα στην Αθήνα ή και στην επαρχία. Σε μία έρευνα που έχει ομοιότητες με την προηγούμενη αναζήτηση των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, των οποίων τα περισσότερα μέλη ήταν γνωστά από το 2009.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τουλάχιστον έξι ενέργειες του Νίκου Μαζιώτη και των συνεργών του τα τελευταία χρόνια μιμούνται απολύτως τις ενέργειες της 17Ν. Κι έτσι με αυτό το σκεπτικό επιχειρούν να προσδιορίσουν την επόμενη επίθεση της οργάνωσης του 43χρονου καταζητουμένου.
Ανάμεσα σε αυτές τον Μάρτιο του 2004 ο ωρολογιακός μηχανισμός στη Citibank στο Ν. Ψυχικό, τον Οκτώβριο του 2004 η ενσύρματη βόμβα κατά λεωφορείου των ΜΑΤ στην οδό Πέτρου Ράλλη, τον Μάιο του 2006 η βόμβα με τηλεχειρισμό εναντίον του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη στον Λυκαβηττό, η επίθεση τον Δεκέμβριο του 2014 εναντίον της κατοικίας του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι θεωρούνται δείγματα «της προσπάθειας του 43χρονου αντάρτη πόλης να ακολουθήσει τα ίχνη και να συνεχίσει τη δράση της 17Ν, σαν απόδειξη της ακατάπαυστης δράσης των οργανώσεων επαναστατικής βίας».
Ολες αυτές οι επιθέσεις έχουν εξαιρετικές ομοιότητες από πλευράς επιχειρησιακού σχεδιασμού ή και τόπου διάπραξης με τις επιθέσεις κατά της κλούβας των ΜΑΤ στο Κάραβελ το 1985, την επίθεση εναντίον του κ. Πέτσου και του αμερικανού αξιωματούχου Γουίλιαμ Νόρντιν (την περίοδο 1988-1989). Μάλιστα οι δύο επιθέσεις που αποδίδονται στον Νίκο Μαζιώτη στα γραφεία του ΠαΣοΚ και στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, είχαν γίνει και από τη 17Ν σε μικρό χρονικό διάστημα, τον Μάρτιο και τον Μάιο του 1999. Μάλιστα η ανάληψη της ευθύνης τους είχε γίνει με καθυστέρηση ενός χρόνου, τον Μάρτιο του 2000.
Με βάση αυτές τις «ομοιότητες» τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «ο Νίκος Μαζιώτης θα συνεχίζει να κτυπά στο τρίπτυχο πυροβολισμοί με Καλάσνικοφ, ρουκέτες και παγιδευμένα ΙΧ σε στόχους που παραπέμπουν στο «σκεπτικό δράσης» της 17Ν και σε χαρακτηριστικές ημερομηνίες. Στις προηγούμενες επιθέσεις τα νέα ένοπλα σχήματα που αποδίδονται στον Νίκο Μαζιώτη κτυπούν στις επετείους «συμβάντων» που σχετίζονταν με την προηγούμενη δράση του Επαναστατικού Αγώνα (ημέρα εξάρθρωσης, θάνατος Λάμπρου Φούντα) ή την ημέρα των εκλογών κ.λπ.». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι θα υπάρξει συνέχεια των επιθέσεων και το καλοκαίρι γιατί, όπως λένε, «παλιότερα οι ένοπλες οργανώσεις ανέστελλαν συνήθως τη δράση τους την καλοκαιρινή περίοδο, γιατί τα άγνωστα τότε μέλη τους είχαν την άνεση να φύγουν… ιδιωτικά σε διακοπές. Τώρα όμως έχουμε την περίπτωση γνωστών διωκόμενων ατόμων που το ζήτημα των… διακοπών είναι γι’ αυτούς ανύπαρκτο».
Οι αστυνομικοί πάντως «προσέχουν» ιδιαίτερα ότι η οργάνωση στο κτύπημα στο ΠαΣοΚ δεν χρησιμοποίησε ρουκέτα και ίσως αυτό σχετίζεται με λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε προηγούμενες ενέργειες.

HeliosPlus