Σπ. Λυκούδης: «Με τον Φώτη Κουβέλη είμαι σε πολιτική απόσταση»

Τη Δευτέρα 26 Μαΐου ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, μίλησε στον Βήμα fm για τη ΔΗΜΑΡ και το μέλλον της, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Τη Δευτέρα 26 Μαΐου ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τη ΔΗΜΑΡ και το μέλλον της, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.{{{ audio1 }}}

Για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το μέλλον της ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη

«Όταν φτάνεις στο σημείο μιας ήττας στο όριο μιας συντριβής, το προφανές είναι ότι αυτά που λες δεν έχουν πείσει τους πολίτες. Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει; Και τα δύο (πληρώσαμε, και την αποχώρηση από την κυβέρνηση και τη στάση στο θέμα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς). Τα πληρώνουμε εδώ και ένα χρόνο αυτά, δύο κορυφαίες επιλογές, στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε το εκλογικό σώμα που μας ακολουθούσε. Εμείς, υποστηρίξαμε ότι ο τρόπος, ο χρόνος και οι αφορμές για τις οποίες καταθέσαμε ότι φύγαμε (από την κυβέρνηση) δεν έπεισαν τον κόσμο. Κάναμε με μια πολύ μεγάλη ευγένεια και διακριτικότητα την παρουσία μας μέσα στο κόμμα όλοι εμείς που δεν συμφωνούσαμε, φτάνοντας μέχρι την υπόθεση της Κεντροαριστεράς, όπου και εκεί υποστηρίξαμε ότι αυτή η άρνηση να μπούμε στο διάλογο – όχι να συζητήσουμε πολιτικές, ούτε καν να μπούμε στο διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς – και η περιφρόνηση στην έννοια του διαλόγου μάς απομόνωσε για άλλη μια φορά, μέσα σε ένα χρόνο, από τον κόσμο που μας πίστευε και μας στήριζε.

Προφανώς και μας έκανε ζημιά (το θέμα Κοππά και «παπανδρεϊκών»). Ξαναέγινε το ίδιο πράγμα και παρακολουθούσε κατάπληκτος ο κόσμος που είχε απομείνει – όσος είχε απομείνει – να μας ακολουθεί. Είδε εντελώς ξαφνικά, χωρίς καμία προετοιμασία που θα μπορούσε να δείξει ότι κάτι συμβαίνει, μια συνάντηση του κόμματός μας με τον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο έχω κάθε σεβασμό απέναντί του, αλλά έχει στις πλάτες του επάνω μια πολιτική λειτουργία όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, η οποία ήταν ριζικά αντίθετη με την πολιτική της ΔΗΜΑΡ.

Έχω βρεθεί σε πολιτική απόσταση το τελευταίο διάστημα με τον Φώτη. Δεν συμφωνούμε σε τίποτα από τις επιλογές που έχει κάνει. Του το έχω πει και δεν αλλάζουν τα αισθήματά μου απέναντι σε εκείνος και τα δικά του απέναντι σε μένα, αλλά δεν συμφωνούμε πολιτικά και είμαστε σε απόσταση. Θεωρώ ότι ο Φώτης, ως πρόεδρος, χειρίστηκε πολιτικές που δεν ήταν σωστές και τις διαχειρίστηκε και ο ίδιος. Νομίζω ότι πρέπει με γενναιότητα το κόμμα μου να αναγνωρίσει την ήττα. Και γενναιότητα δεν σημαίνει να βγει και να πει ότι χάσαμε με 1,2%, διότι αυτό είναι προφανές και το βλέπει και ένα παιδάκι. Γενναιότητα είναι να παραδεχθεί ότι παρήγαγε και άσκησε πολιτικές όλο αυτό το τελευταίο διάστημα που ήταν απέναντι στον κόσμο που μας στήριζε. Αυτό σημαίνει γενναιότητα. Δεν σημαίνει να πω ότι έχω μικρότερο ποσοστό από αυτό που ήθελα, ευχαριστώ πολύ. Γενναιότητα είναι να πει «δεν πήγαμε καλά, βρε παιδιά. Δεν ήταν σωστά αυτά που λέγαμε και κάναμε. Για να δούμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε». Και το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να ανοίξει τη διαδικασία για τη δική μας την πλευρά της συνάντησης με τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, για να διαμορφωθεί αυτό που έχει καταθέσει ως ώριμη ανάγκη και ανάγκη η κοινωνία. Να συγκροτηθεί δηλαδή αυτός ο πάρα πολύ χρήσιμος για τον τόπο χώρος: αυτός της Κεντροαριστεράς.»

Για το ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

«Σημασία έχει να δούμε με ποιες συνθήκες διαμορφώνεται η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση. Θα έλεγα ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τώρα τα πράγματα στην Κεντροαριστερά, θα μου φαινόταν – εμένα που είμαι ό,τι σας είπα πριν – ιδιαίτερα άκομψο ένα κόμμα να συζητάει ξανά τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, επειδή έφτασε σε αυτά τα κακά ποσοστά. Δεν θα ήταν αξιόπιστη αυτή η συμμετοχή στην κυβέρνηση.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk