Παπαδημούλης:Να κάνουμε σαφή και πειστικό τον προγραμματικό μας λόγο

Τη Δευτέρα 26 Μαΐου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον Βήμα fm για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Τη Δευτέρα 26 Μαΐου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.{{{ audio1 }}}

Για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών

«Δεν είναι πολιτικός σεισμός – αυτόν τον όρο είχα χρησιμοποιήσει για το πιο «νικηφόρο» σενάριο – αλλά είναι μια μεγάλη επιτυχία που σημειώνει όλος ο διεθνής τύπος, ακόμη και ο αντιαριστερός και οι μόνοι που κάνουν ότι δεν το έχουν καταλάβει είναι οι δικοί μας εδώ. Εννοώ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και κάποια φιλικά προς αυτούς Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία τούς υποστηρίζουν όπως ο Ριζοσπάστης το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανταποκριθεί με πολύ σοβαρότητα, ευθύνη και δουλειά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να μην επαναπαυτεί και να μην κομπορρημονεί. Μπορεί η κυβέρνηση να μη φεύγει αύριο, αλλά είναι φανερό ότι έρχεται με έναν αέρα νίκης από τη χθεσινή αναμέτρηση και είναι πιθανό έως βέβαιο ότι οι εθνικές εκλογές δεν θα αργήσουν και γι’ αυτό πρέπει να κάνει όλες τις αλλαγές και βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες θα του επιτρέψουν να πείσει περισσότερους και περισσότερο ότι μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα. Εννοώ πρώτα απ’ όλα, να είναι ένα κόμμα του 25-30% και όχι του 4% από πλευράς μαζικότητας και λειτουργίας. Πρέπει να κάνουμε ακόμη πιο σαφή και πειστικό τον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο και να ανοιχθούμε και σε άλλο κόσμο, διότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα λόγο που ταιριάζει στο 27% και μια οργανωτική δομή που μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεκτικότητα του πολιτικού μας λόγου και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο μια πολιτική συμμαχιών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Πριν από δύο χρόνια, η Ν.Δ. πήρε 29%, το ΠΑΣΟΚ 12% και κάτι, με άθροισμα 42%. Χθες, το άθροισμά τους ήταν σκάρτο 31%, καθώς η Ν.Δ. έχασε επτά μονάδες και το ΠΑΣΟΚ κάπου τέσσερις. Το να βαφτίζει κανείς τις επιδόσεις αυτές νίκη, επειδή φοβόταν τα πολύ χειρότερα, δεν μου φαίνεται και πολύ πειστικό. Ακόμη και αυτοδυναμία να πάρουμε, όμως, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και πάλι θα επιδιώξουμε κυβερνητικές συνεργασίες προς την κατεύθυνση όλων των πολιτικών δυνάμεων που θα μπουν στην επόμενη Βουλή, οι οποίες θα είναι διατεθειμένες να στηρίξουν μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι διατεθειμένες να στηρίξουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – όπως θα είναι το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής – και θα στηρίξουν έτσι αυτήν την κυβέρνηση είτε συμμετέχοντας σ’ αυτήν είτε με ψήφο στήριξης είτε με ψήφο ανοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει και ανεβαίνει και σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί Κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί έχοντας μια στάση εχθρική προς το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς που αρέσει-δεν αρέσει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και με μια στάση υποταγής και προσχώρησης στη γραμμή Σαμαρά, με μια Ν.Δ. που με τον Σαμαρά έχει πάει πολύ πιο δεξιά απ’ ό,τι ξέραμε τη Ν.Δ. που είχε φτιάξει ο ιδρυτής της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε την κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς που προκαλείται από τη μέτρια επίδοση του Ποταμιού και τη συρρίκνωση της ΔΗΜΑΡ και την σχετική αντοχή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έπεσε, αλλά όχι τόσο πολύ όσο φοβόταν ο Βενιζέλος. Εδώ είμαστε. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει μια κοινωνική πόλωση που αντανακλάται και σε μια πολιτική πόλωση. Εμείς θα επιμείνουμε στη γραμμή που έχουμε μέχρι τώρα, που θεωρούμε ότι αν βλέπουμε κάτι λάθος, θα το κοντράρουμε. Και με την πρόσθετη δύναμη που έδωσε ο λαός, θα προσπαθήσουμε να πάψει να εξευτελίζεται το Κοινοβούλιο με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα κατεπείγοντα ή το σκασιαρχείο του Αντώνη Σαμαρά.

Ισχυρή δεν θα έλεγα (ότι παραμένει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή). Θα έλεγα ότι είναι υπαρκτή και μπορεί να της προστεθούν και Λοβέρδος-Αηδόνης, αλλά δεν νομίζω ότι έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση αυτή η πλειοψηφία των εκατόν πενήντα-λίγο για να δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες στο θέμα του χρέους ή π.χ. χωρίς τη συναίνεση του πρώτου κόμματος που είναι κατά τεκμήριο αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να παίρνονται επιλογές, όπως για το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Να περιμένετε να δείτε τον τρόπο (που θα αμφισβητήσουμε την κυβερνητική πλειοψηφία). Εμείς πλέον είμαστε ένα μεγάλο, σοβαρό κόμμα που θα πρέπει να συνηθίσουν και οι φίλοι και οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα λειτουργεί πολύ πιο μελετημένα και σχεδιασμένα και λιγότερο πρόχειρα απ’ ό,τι την εποχή του 4%. Η διαπραγμάτευση για το χρέος, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο – διότι τώρα είναι ολοφάνερο ότι δεν είναι – πρέπει να την κάνει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αντί μια κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε αυτήν την εξέλιξη, αλλά προετοιμαζόμαστε γι’ αυτήν, διότι και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται με τη σκέψη ότι θα έχουμε εθνικές εκλογές είτε το φθινόπωρο του 2014 είτε στις αρχές του 2015.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk