Κάννες, αποστολή

Μόνο σκηνοθέτες της αξίας και ευφυίας ενός Κεν Λόουτς μπορούν να σχολιάσουν την επικαιρότητα μέσα από μια πολύ παλιά ιστορία όπως συμβαίνει με το «Jimmy’s Hall» (Το στέκι του Τζίμι), την τελευταία ταινία του, που προβλήθηκε την Πέμπτη στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Η ιστορία που είναι αληθινή, τοποθετείται στην Ιρλανδία των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, όμως ο τρόπος με τον οποίο ο Λόουτς την απέδωσε θαρρείς ότι αφουγκράζεται την σύγχρονη πραγματικότητα.

Ουσιαστικό θέμα της εδώ είναι η αντίσταση προς την οπισθοδρόμηση. Ο Τζίμι του τίτλου είναι ο Τζέιμς Γκράλτον (Μπάρι Γουόρντ), ένας δυναμικός Ιρλανδός κομμουνιστής ο οποίος επιστρέφοντας στην πατρίδα του την δεκαετία του 1930 μετά από δεκάχρονη παραμονή στην Αμερική, αποφασίζει να δώσει και πάλι ζωή σε ένα εγκαταλελειμμένο πολιτιστικό κέντρο. Εκεί όπου ο κόσμος θα μπορεί ελεύθερα να τραγουδά, να χορεύει, να διαβάζει, να αθλείται.

Μόνον που αυτή η απόφαση του Τζίμι, θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον συντηρητισμό και που μαστίζει την περιοχή, φορέας του οποίου είναι ο τοπικός ιερέας, συνεργάτης των τοπικών φασιστών.

Μέσα από αυτήν την σχετικά άγνωστη ιστορία, ο 78 χρονος Λόουτς έφτιαξε μια ταινία με διεθνή απήχηση: «Η ιδέα του ανοιχτού χώρου που αντιστέκεται, οι προοδευτικές και επαναστατικές απόψεις που ορθώνονται σε μια καταπιεσμένη κοινωνία ανέκαθεν με ενέπνεαν και θα εξακολουθήσουν να με εμπνέουν» είπε ο σκηνοθέτης ο οποίος για μια ακόμη φορά συνεργάστηκε με τον μόνιμο από το 1995 σεναριογράφο του, Πολ Λάβερτι.

Ενδεχομένως το «Jimmy’s Hall» να είναι η τελευταία ταινία του Λόουτς που το 2006 απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για μια άλλη, επίσης ιρλανδέζικου περιεχομένου ταινία, το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» (το φεστιβάλ τον έχει φιλοξενήσει πολλές φορές στο παρελθόν με ταινίες όπως οι «Γη και ελευθερία», «Το όνομά μου είναι Τζο», «Ψωμί και τριαντάφυλλα» κ.α.) Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian, ο Λόουτς άφησε να εννοηθεί ότι στο μέλλον θα τον απασχολήσει κυρίως το ντοκιμαντέρ.

Το «Jimmy’s hall» είναι αγορασμένο από την εταιρία Feelgood Entertainment και θα προβληθεί στην Ελλάδα τη νέα χειμερινή σεζόν.