Ν. Μπίστης:Με τυφλή πολιτική γραμμή μπορεί να πέσουμε σε τοίχο με 150 χιλ.

Την Πέμπτη 22 Μαΐου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς μίλησε στον Βήμα fm

Την Πέμπτη 22 Μαΐου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Μπίστης μίλησε στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο.{{{ audio1 }}}

Για την εκλογική μάχη και την Κεντροαριστερά

«Επειδή έχω κουραστεί να ακούω για αδιέξοδα, θέλω να θυμίσω ότι όσοι καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο μάς οδήγησαν στο Σαγγάριο Ποταμό και μετά στη Μικρασιατική Καταστροφή. Επομένως, όσοι λένε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αδιέξοδα υπάρχουν ως προς το ότι σχηματίζονται μεν κυβερνήσεις, αλλά άμα έχεις τυφλή πολιτική γραμμή μπορεί να πέσεις σε έναν τοίχο με 150 χιλιόμετρα τρέχοντας.

Όλοι οι άνεργοι δεν ψήφισαν ναζί ή δεν έγιναν ναζί. Η δυσκολία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να πάει για μπάνιο κάποιος ή να ψηφίζει ναζί ή να μη σκέπτεται την επόμενη μέρα.

Γιατί Ελιά; Γιατί είναι η Κεντροαριστερά της ευθύνης και βγάζει κάστανα από τη φωτιά και δεν περιφέρεται λέγοντας «τι ωραία που θα είναι αύριο». Γιατί ασφαλώς και έκανε λάθη, αλλά συνέβαλε τα μέγιστα στα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης, τα οποία είναι τα καλύτερα του νεότερου ελληνικού κράτους. Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς πρέπει να είναι περήφανος για την παράταξή του και αυτοκριτικός, χωρίς καμία αλαζονεία, η οποία δεν μπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή. Να δούμε ποια λάθη έγιναν και από ποιους, αλλά επειδή και αυτή η συζήτηση με έχει κουράσει, θέλω να ρωτήσω τους αμνήμονες πού ήταν το 2001, όταν η κυβέρνηση Σημίτη προσπάθησε να κάνει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – που δεν ήταν μόνο μεταρρύθμιση Γιαννίτση. Δεν υπάρχει ατομική ευθύνη; Λες και δεν ξέρουμε ποιος τις ανέτρεψε τις προτάσεις Γιαννίτση, όταν τώρα λέμε «αχ, να τις είχαμε»… Έτρεχαν σε όλα τα πολιτικά γραφεία να διορίσουν όλοι; Δεν έτρεχε η Αριστερά στα γραφεία τα κομματικά στους δήμους που είχε για να διορίσει; Όλοι είναι αθώοι τώρα και ρίχνουν την ευθύνη γενικώς στο πολιτικό σύστημα, ρίχνοντας την ψήφο στη Χρυσή Αυγή και κάποιοι λιπάνανε το έδαφος στις πλατείες, νομιμοποιώντας τη βία και την απόλυτη γενίκευση.»

Για τις αιτιάσεις σε βάρος του για τις διαρκείς μετακινήσεις του

«Έχω μία σταθερότατη θέση υπέρ της Κεντροαριστεράς. Δεν φταίω εγώ αν ο Φώτης Κουβέλης εγκατέλειψε την κυβέρνηση, όταν είχε σύνθημα «εντολή για λύση». Δεν φταίω εγώ αν κάποιοι από τους 58 στη μέση του δρόμου γύρισαν πίσω. Θα μου αναγνωρίσετε ότι χρόνια τώρα λέω το ίδιο πράγμα: ενότητα της Κεντροαριστεράς. Και επειδή το εγχείρημα της Ελιάς είναι και δική μου συμβολή – όχι η μοναδική, αλλά και δική μου – είχαμε τότε κριτική από δύο πλευρές: από τη μία ότι ήταν κόλπο του Βενιζέλου για να κρυφτεί και του ΠΑΣΟΚ που έλεγε ότι ήταν κόλπο της Ελιάς για να οικειοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ και το άλλο σκέλος έλεγε ότι η Ελιά ήταν κόλπο για να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να ενσωματωθεί το ΠΑΣΟΚ στην Ελιά και όταν δίνουμε την εκλογική μάχη θέλουμε να ενσωματωθεί το σύνολο του ΠΑΣΟΚ και δεν ήταν εύκολο αυτό – ξέρετε τι συνέβη, γιατί κάθε εβδομάδα είχαμε γκρίνια από κάποια μεγάλα στελέχη. Δεν ήταν εύκολο αυτό και όμως τώρα έχει απορροφηθεί, όταν μια μεγάλη παράταξη από 44% έχει λιώσει τώρα και παλεύει για να πάρει το διψήφιο. Αυτό λέμε στον κόσμο της Κεντροαριστεράς τώρα: ότι αν πετύχει η Ελιά, πρώτον το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ και η δημοκρατική ανατροπή του δεν θα περάσει, διότι ο ασθενής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένα βαθιά άρρωστο κόμμα που δεν μπορεί να σταθεί με το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» στο εσωτερικό του. Και δεύτερον, διότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις και ανασχεδιασμοί – διότι δεν μπορεί να είμαστε ες αεί με τη Ν.Δ. – να καταλάβουν όσοι είναι από αριστερά ότι πρέπει να υπάρξει μια λογική φωνή και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λογική φωνή.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk