Ηλ. Νικολακόπουλος: «Ναι, κάναμε λάθος και υπερεκτιμήσαμε το ποσοστό Δούρου»

Τη Δευτέρα 19 Μαΐου ο Ηλίας Νικολακόπουλος μίλησε στον Βήμα fm για τις δημοσκοπήσεις και τα exit poll

Τη Δευτέρα 19 Μαΐου ο Ηλίας Νικολακόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τις δημοσκοπήσεις και τα exit poll.{{{ audio1 }}}

Για τα λάθη των δημοσκοπήσεων και των exit poll

«Βασικό λάθος ήταν η υπερεκτίμηση της Δούρου. Ήταν μια υπερεκτίμηση πέντε μονάδων που με το άνοιγμα, το συν-πλην δύο, δίνει μεγαλύτερη εντύπωση και ο άλλος παίρνει το πάνω όριο. Ήταν όχι απλώς σφάλμα…

Από τα στοιχεία τα ίδια προέκυψε. Απάντησαν, δεν πήγαν. Μου κάνει εντύπωση ότι και η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research είχε την ίδια αστοχία, στο ίδιο σημείο.

Αρνήσεις είχαμε. Ακόμη και σε exit poll χθες και ήταν οι υψηλότερες που έχω δει, στο 15%. Στη Χρυσή Αυγή, όμως, δεν κάναμε λάθος στο exit poll. Και τον Κασιδιάρη από την πρώτη εκτίμηση στις 7 τον δώσαμε 14-17% και πήγε 16,5% περίπου. Τον Παναγιώταρο 9-11% και πήγε 11,1%.

(Κάποιος ψήφιζε κυβέρνηση) και μετά δεν απαντούσε στο exit poll. Και ερχόταν ο πρόθυμος ΣΥΡΙΖΑίος και απαντούσε. Αλλά στο δήμο της Αθήνας ήταν λάθος ο Σακελλαρίδης ότι δόθηκε 22% και πήγε στο 20%. Είναι λάθος εντυπώσεων επίσης αν ήταν πρώτος ή δεύτερος και επιπλέον βρέθηκε ξεκάθαρα από το πρώτο exit poll στις 7 το δίδυμο του πρώτου γύρου. Δεν ήταν ότι είχαμε συστηματικό λάθος. Είχαμε μια υπερεκτίμηση επίσης του Δρίτσα στον Πειραιά, αλλά όχι τεράστια, και μια υπερεκτίμηση της Δούρου.

Δεν μπορώ να ξέρω (αν ήταν παραπλανητικές απαντήσεις των ψηφοφόρων), αλλά όχι απλώς δέχομαι ότι υπήρξε υπερεκτίμηση της Δούρου, παρά όταν είδαμε στις 9.30’ ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και δεν έχει να κάνει με διόρθωση και ότι είναι μισή μονάδα πάνω ή κάτω, βγήκα και είπα «κάναμε λάθος». Αυτή είναι η εκτίμηση.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk