Το vima.gr αποκαλύπτει ολόκληρη την πολύ σημαντική απόφαση του Μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών για την επαναπρόσληψη 397 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την απόφαση οι καθαρίστριες πρέπει να επαναπροσληφθούν άμεσα –δηλαδή η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή –και σήμερα αναμένεται να κοινοποιηθεί από τον δικηγόρο τους κ. Γιάννη Καρούζο στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους, αφού είναι η τελευταία ημέρα παραμονής τους στις υπηρεσίες του υπουργείου.
Το γεγονός ότι εκατοντάδες καθαρίστριες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και αντικαταστάθηκαν από ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, όπως σημειώνει ο δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου αντίκειται «στο δημόσιο συμφέρον και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ενώ έχει προσβάλλει δυσανάλογα το ατομικό δικαίωμα των εναγόντων στην εργασία και την περιουσία».
Κατόπιν όλων αυτών η καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένων είναι «άκυρη» και συνεπώς, αναφέρει ο δικαστής «η ακυρότητα πρέπει να αναγνωριστεί και να υποχρεωθεί ο εναγόμενος –το υπουργείο να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των εναγόντων –καθαριστριών –με τα ίδια καθήκοντα και με τους όρους που επικρατούσαν ως σήμερα».
Ο δικαστής προχωράει και ένα βήμα παραπάνω. Παραδέχεται ότι «αποδείχτηκαν εξαιρετικοί λόγοι από το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ενάγοντες είναι γυναίκες, στερήθηκαν τη μοναδική βάση βιοπορισμού τους, μολονότι η ανάγκη για τις υπηρεσίες τους δεν εξέλειψε, κατά πλειοψηφία δε ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 45 –65 ετών με αποτέλεσμα να είναι εκμηδενισμένες οι πιθανότητες εξεύρεσης άλλης εργασίας με δεδομένο το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τις δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας γυναικών σε μεγάλη ηλικία με μειωμένα τυπικά προσόντα ενώ επιπλέον πολλές εξ αυτών είναι διαζευγμένες και έχουν την ευθύνη ανηλίκων τέκνων ή τέκνων με αναπηρία ή την ευθύνη υποστήριξη υπερηλίκων γονέων και επομένως η αποστέρηση της θέσης εργασίας τους θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη δυνατότητα διαβίωσης και ασφαλιστικής κάλυψης των προστατευομένων προσώπων».
Ο δικαστής επιδικάζει τα δικαστικά έξοδα των καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών.